EU-direktiv för engångsartiklar i plast

Troligen har du redan hört talas om EU-direktivet för engångsartiklar i plast, men vet du vad det egentligen innebär för dig och ditt företag?

Vad handlar EU-direktivet om?

Direktivet om engångsartiklar i plast syftar till att minska användandet av vissa plastprodukter som har en negativ inverkan på miljön. Den 3 juli 2021 trädde direktivet i kraft och du behöver känna till effekterna för ditt företag och eventuellt söka efter alternativa produkter.

Vilka produkter är förbjudna?

  • Engångsbestick av plast
  • Sugrör och omrörare av plast
  • Mat- och dryckesbehållare i EPS
  • Ballongpinnar och bomullspinnar
  • Plasttallrikar och engångstallrikar i andra material, ifall de har en beläggning eller laminat av plast

Finns det mer information jag bör känna till?

Direktivet innefattar även minskad konsumtion, krav på märkning och ett utökat producentansvar, utöver de redan nämnda förbuden. 

Nytt krav på märkning

Det finns ett nytt märkningskrav (EU 2020/2151) för de produkter som är olämpliga kassera. Det innefattar bland annat sanitetshanddukar, tamponger, våtservetter, tobaksprodukter med filter och dryckesbägare. Hur märkningen ska se ut gällande färg, typsnitt, storlek och placering är definierat i EU 2020/2151. Märkningen ska vara på det språk som talas där produkten säljs.

Utökat producentansvar

Det utökade producentansvaret avser matbehållare, paket och omslag, dryckesbägare, muggar och pappbägare med plastlaminat samt lock. Ansvaret gäller även plastpåsar, våtservetter, ballonger och tobaksprodukter med filter. Syftet är att ge producenterna ett ökat ansvar för avfallshanteringen.

Kontakta oss

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Alternativ till plast

Egenskaper hos alternativa material. Med den pågående debatten om plast söker många konsumenter efter alternativa material. Men vilka alternativ finns det? Och vilka är för- och nackdelarna med de olika materialen? 

Läs mer

Svanenmärkt kaffebägare

ABENA Sverige introducerar nu en Svanenmärkt bägare. De nya bägarna ger konsumenterna möjlighet att dricka kaffe i bägare som lever upp till tuffa miljö- och kemikaliekrav.

Läs mer

Våra åtaganden till 2030

Vi vill bevisa att det är möjligt att påverka vår försörjningskedja i positiv riktning utan att äventyra miljön, kvaliteten eller vårt sociala ansvar. Hållbarhet är inget nytt för oss. I över 30 år har vi arbetat målmedvetet för att forma en bättre framtid - och vårt arbete fortsätter.

Läs mer

Gå med i den hållbara vågen – välj miljövänliga serveringsprodukter

Miljömärkningar och certifikat visar vägen. Det kan vara svårt att orientera sig i alla valmöjligheter som finns när du ska duka bordet med miljövänliga produkter. Att välja produkter med internationellt erkända miljömärkningar och certifieringar är alltid en bra start.

Läs mer