Dry Pads och dess användningsområden
Hur kom du i kontakt med Dry Pad och hur länge har du använt den i ditt jobb?
Jag kände till produkten redan innan den kom ut på marknaden och tyckte det var en fantastisk idé att se om man kunde hitta något som absorberade bättre än de andra materialen vi har använt. När jag började använda den här [Dry Pad] blev jag helt lyrisk när jag såg hur effektivt den fick bort röd hud och hudirritationer.
Kan du berätta mer om första gången du använde Dry Pad?
Jag provade den för fem år sen (år 2020) på en nära anhörig som hade väldigt mycket rött under magvecken. Det gick ju bort på nolltid! Det var helt fantastiskt hur snabbt det gick. Efter inte mer än någon dag eller två, så var det nästan helt borta, och då var huden väldigt röd från början.
Har du använt produkten till vårdtagare i ditt jobb?
Ja, jag har använt den till många, och jag rekommenderar den också när jag ser att brukare har röd hud, hudirritationer och sånt. Då kontaktar jag anhöriga och säger att vi skulle vara jättetacksamma om ni kunde köpa in den här produkten till din anhörig, för att hjälpa dem bli av med hudbesvären.
(Anm: I Uddevalla kommun räknas Dry Pad som en egenvårdsprodukt.)Vilka slags utmaningar möter du, där Dry Pad varit del av lösningen?
Det är oftast de som är lite större [obesitas] eller de som är väldigt känsliga i huden som drabbas av dessa hudirritationer, och går det att upptäcka hudrodnader så tidigt som möjligt är det ju bra, så att brukaren slipper lidande och öm hud. Att man liksom motar Olle i grind när man ser att nej men nu börjar det bli rodnad och irriterad hud här. Här är Dry Pad fantastisk på att absorbera fukt och svett, så att det inte hinner utvecklas till sår eller att hudsvamp börjar gro. Det är borta på ett eller två dygn knappt, då ser jag ju hur fort den ändå har effekt. Tidigare använde vi andra material och produkter, som inte absorberade lika mycket fukt, vilket ledde till att hudhälsan kunde förvärras och vi senare behövde behandla med t.ex. puder och läkande salva. Det tog längre tid att behandla på det sättet, och leder ju till onödigt lidande för brukaren.
När och var på vårdtagarens kropp brukar du applicera Dry Pad?
När huden blivit röd i hudveck och liknande. Även på de jag vet har lätt för att få röd hud och irritationer, kanske särskilt när det är varmare och de svettas mer, då brukar jag förebygga under de här perioderna genom att lägga inläggen under till exempel brösten, under magveck, i armhålorna och vid ljumskarna.
Jag har till och med provat Dry Pads mellan tårna i mindre bitar, och det funkar där också, för att ta bort skav och svett och undvika fotsvamp. Det finns en del som lägger det mellan skinkorna när de ska cykla. Den har väldigt många användningsområden.
Hur ofta brukar du byta inlägget?
Vi ser till att byta så att vi har en kontinuitet på det. Man får hålla lite koll och man märker när den börjar bli mättad och behöver bytas.
Skulle du säga att Dry Pad har ökat vårdtagarnas livskvalitet och i så fall på vilket sätt?
När det blir rött och huden blir väldigt känslig, så är det klart att huden blir öm och det kan skava och göra ont när vi ska tvätta och sånt. Kan man slippa det, så är det ju gott för alla våra brukare. Det minskar ju lidandet. Den här gör ju att huden läker mer effektivt, det är helt enkelt mindre tid med sveda och lidande.
Mötet med vårdtagarna och deras respons
När vårdtagare använt Dry Pad – vilken respons har du fått från dem?
Jag har fått positiva utlåtanden, där de sagt att ”den här drar ju verkligen upp, alltså jag känner att jag blir torr. När jag använt annat har det känts som att det fortfarande varit fuktigt, men nu känner jag att jag får en torrhetskänsla”. Den vårdtagaren hade inläggen under magen. Och en annan sa att hon känner sig fräschare. Överlag tycker de att den är bra, effektiv och mjuk i materialet. Den känns behaglig att ha under magveck och under bysten och i andra hudveck.
Vilken inställning har vårdtagarna haft till att använda Dry Pad?
De är jättenöjda och använder den gärna än idag. De önskar dock att den var mer lättillgänglig och inte bara går att köpa på nätet. Det är ju en egenvårdsprodukt, så de måste köpa in den själva eftersom kommunen inte har köpt in [genom upphandling].
Tack Annamaria för denna intervju och allt det fina jobb du gör för dina vårdtagare.