Bra att tänka på när du väljer blöja

Oavsett om du är nybliven förälder eller har många års erfarenhet kan det verka som en omöjlig uppgift att välja rätt blöja till ditt barn – Rätt blöja minskar risken för läckage samt ökar komforten för ditt barn. Ditt barns hud kommer att vara omsluten av blöjan många timmar om dygnet därför är det viktigt att välja rätt. En bra blöja är luftig, absorberar snabbt och leder bort urin och avföring från huden. Allt för att minimera risken för irritation och blöjutslag. Läs våra råd om hur du hittar den perfekta passformen.

Hur väljer du blöja till en nyfödd?

Föräldrar och framförallt förstagångsföräldrar köper ofta för många blöjor inför ankomsten av den nya, efterlängtade familjemedlemmen. Blöjorna kan då snabbt bli för små, eller så har du ett stort lager av för stora blöjor. Vi rekommenderar därför att endast ha en blöjförpackning hemma inför ankomsten. Som förälder finns det vissa saker vi med största sannolikhet inte kan veta i förväg, exempelvis bebisens vikt, längd och form. Det vill säga det som avgör vilken blöja som passar just ditt barn bäst. I Sverige väger en nyfödd bebis i genomsnitt ca 3,5 kg. För tidigt födda bebisar och tvillingar kan väga ca 1-3 kg.

0 – För bebisar som väger 1-3 kg

1 – För bebisar som väger 2-4 kg

2 – För bebisar som väger 3-6 kg


Hur ska en blöja användas för att minska risken för läckage?

När du ska ta på en tejpblöja: Börja med att vika blöjan på mitten på längden så att den blir skålformad. Lägg blöjan under barnets ryggslut/rumpa, vik framsidan fram över magen, stäng blöjan med hjälp av tejpen och känn i ljumsken så att blöjan sluter tätt.

Oavsett blöjtyp, ska den sitta relativt tajt runt barnets midjeområde – som en tumregel kan du kolla om det finns plats för ett finger i midjan när blöjan är på plats.

Om du har en pojke: Oavsett om du har en tejp- eller byxblöja se till att penisen pekar neråt innan du stänger eller drar på blöjan. På så vis minskar risken för läckage vid midjan eller sidorna av blöjan.

Vad du kan göra om blöjan läcker på natten

Under natten rekommenderar vi att använda tejpblöja, då den är enkel att justera, har en bättre passform och ger därför ett optimalt skydd. Läckage på natten kan bero på att ditt barn är mellan två storlekar, du kan då testa att byta till en större storlek. Om ditt barn druckit mer än vanligt eller har druckit extra mycket innan läggdags kan det vara en god idé att planera in ett blöjbyte under natten. Du kan också använda ett bäddskydd som extra skydd mot eventuellt läckage, till exempel vår Bambo Nature Changing Mat. Bäddskydden har förseglade kanter för optimalt skydd mot läckage och är gjorda av andningsbara material för att minska risken för hudirritation. De har även tejp så att du enkelt kan fästa dem på sängen under lakanen.

Du som har varit förälder tidigare vet att det är näst intill omöjligt att undvika läckage till 100%. Så småningom kommer du uppleva att ditt barn befinner sig mellan storlekar, eller stunder du satt på blöjan fel. Men om du följer dessa tips kommer du troligtvis att uppleva färre läckage.

 

Är Bambo Nature blöjor lämpliga för ömtålig hud?

Egentligen ska allt som har nära kontakt med ditt barns kropp vara så hudvänliga som möjligt – särskilt blöjor som är i kontakt med huden nästan dygnet runt. Bambo Natures barnblöjor är dermatologiskt testade, Svanenmärkta, certifierade med EU Ecolabel, rekommenderade av Asthma Allergy Nordic och är helt oparfymerade. Blöjornas absorberande kärna är helt fri från klorin (Totally Chlorine Free - TCF) och materialet kommer från FSC®- (Forest Stewardship Council) certifierade skogar.

Så ja, Bambo Nature barnblöjor är lämpliga för känslig och ömtålig hud – och detta gäller även såklart de andra produkterna från Bambo Nature, såsom våtservetter och hudvård.