”Vi gifte oss 1999 och har levt lyckliga sedan dess!”

I år är det 25 år sedan den danska ABENA-koncernen köpte Finess Hygiene, som numera är ABENA AB. Koncern-VD, Preben Terp-Nielsen berättar om hur förvärvet gick till.

Foto av Preben Terp-Nielsen

Det danska koncernbolaget letade efter ett sätt att bredda produktportföljen och växa utanför de danska gränserna. I Kisa fanns en pålitlig leverantör som dessutom bedrev en produktion med  samma filosofi som koncernens.

- 1999 besökte jag leverantörer i Sverige. Jag körde igenom de svenska skogarna i en ny röd Volvo S70, lyssnandes på Patrik Isakssons sommarhit ’Du får göra som du vill’. I Kisa fick jag syn på Finess och blev blixtförälskad, minns Preben Terp-Nielsen.

Den höga kvaliteten på produkterna var känd för den danska beställaren sedan tidigare, men nu visade produktionsanläggningen i Kisa upp flera styrkor. 

- Vi imponerades av den effektiva leveranskedjan. Till exempel fanns en pappersleverantör som närmsta granne, vilket vi såg väldigt positivt på, säger Preben.

Genom förvärvet löstes två behov; att bredda sortimentet med produkter av hög kvalitet och att få in en fot på den svenska marknaden. Preben Terp-Nielsen menar att mycket har hänt och förändrats under dessa 25 år, men fokuset på kvalitet och att göra det enkelt att vara kund hos ABENA är detsamma. Idag är ABENA AB den tredje största marknaden utanför Danmark och framtiden ser ljus ut för fortsatt tillväxt och utveckling.

- Vi har under åren satsat på tillväxt på den svenska marknaden och kommer att fortsätta att göra det. Vi investerar bland annat i nya maskiner och möjliggör ett ännu bredare eget sortiment. Det ska bli intressant att följa företagets fortsatta utveckling. Vi har produkterna, kunnandet och hjärtat att göra skillnad på den svenska marknaden.