Att tänka på när du dukar ett bord

Att duka det perfekta bordet handlar om mer än att placera bestick, vinglas eller servett på ett speciellt sätt. Du vill att bordet ska förmedla en viss känsla och det påverkas av vilka produkter, färger och material du väljer att använda.  

Så dukar du det perfekta bordet

Det är mer komplext än det låter att duka ett bord. Det kräver planering, utveckling och inköp av produkter som passar för den känsla du vill att din restaurang eller ditt café ska förmedla. Det finns många parametrar att ta i beaktning för att skapa ett resultat du blir nöjd med. För att hjälpa dig på vägen mot ett vackert dukat bord finns det ett par saker som vi anser är viktiga att tänka på inför dina inköp – atmosfär, material, färger och typ av produkt. 

Förmedla en känsla

Att bestämma vilken känsla du vill förmedla skapar en bra grund för att kunna välja rätt produkter till bordsdukningen och uppnå en effektfull matupplevelse.

Skapa rätt atmosfär

En av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till när du ska duka borden på din restaurang eller ditt café är vilken känsla du vill förmedla. Det finns inget rätt svar, utan varierar från verksamhet till verksamhet beroende på kreativitet och tilltänkt målgrupp. Men det finns ett par punkter som kan vara bra att fundera på.

Först behöver du bestämma om du vill ha en formell eller informell stil och atmosfär. En formell stil får du om du väljer en traditionell dukning med flera olika delar i servisen. Den mer informella stilen består ofta av ett färre antal olika tallrikar, bestick och servetter, uppdukat på ett alternativt sätt. Vid större tillställningar som bröllop eller dop väljer man ofta den mer formella stilen medan den informella stilen återfinns på restauranger eller caféer som vill ha en mer avslappnad miljö för en bredare målgrupp.

Former och servisuppsättning

Former på tallrikar, höjder på glas eller olika servettvikningar påverkar också besökarens intryck och matupplevelse. Runda tallrikar är en vanlig del i bordsdukningen och återfinns i nästan alla länder och kulturer. Den runda formen skapar ett harmoniskt uttryck som är enkelt att placera på bordet och använda tillsammans med resten av servisen. Det är dessutom lätt att arrangera maten smakfullt på en rund tallrik.

Men även om den runda tallriken fortfarande är ett populärt val har det blivit vanligare att utmana den klassiska dukningen med kvadratiska, rektangulära och ovala tallrikar. Du kan också utmana den klassiska dukningen genom nya sätt att arrangera servetterna. Det finns mängder av sätt att vika eller arrangera servetter – i vackra formationer på tallriken, enkelt och klassiskt bredvid servisuppsättningen eller med en elegant servettring.

Tips

Om du vill experimentera med former på dina servetter kan du välja en engångsservett, men vi rekommenderar egentligen en servett av högre kvalitet.

Färger 

Färg är ett kraftfullt sätt att förändra atmosfären och bordsdukningen.

Färger påverkar våra sinnen undermedvetet och studier visar att färger kan inverka på både smak och doft eftersom vår hjärna associerar färger och dofter. Bland många testsubjekt var en fruktig doft oftast associerad med rött medan doften av vinäger associerades med grönt och gult. Färger påverkar gästernas mående och hur väl de trivs på din restaurang eller i ditt café.

Att bli kraftigt exponerad för färgen rött kan till exempel ge stressymptom medan mörkare färger som mörkblått ger en mer avslappnad känsla.

Färgkunskap är en konst och att välja och kombinera färger kan vara en minst sagt utmanande uppgift. Det handlar helt om individuell smak och kreativitet. Ett effektivt hjälpmedel för att lättare kunna hitta harmoni och balans när du väljer färger till din bordsdukning är att använda färghjulet. Färghjulet visar på ett överskådligt sätt hur färgerna är kategoriserade och vilka färger som är lika eller motsatta.

Komplementfärgen

Kompletterande färger förstärker båda färgernas karaktär, vilket gör att de harmoniserar. I färghjulet hittar du komplementfärgen på motsatt sida av hjulet. Kompletterande färger är till exempel blått och orange. Olika gradienter av samma färg kan skapa en avslappnad och snygg stil med en mysig atmosfär.

Ljussättning

Du kan inte skapa rätt känsla vid borden utan att ta ljussättningen i beaktning. Ett kraftigt upplyst rum gör att din restaurang eller ditt café känns stort och ljust, medan en dämpad belysning gör att rummet känns mindre och mer intimt.

Genom att sänka huvudbelysningen i lokalen och introducera sekundära ljuskällor vid varje bord skapar du en mysig stämning. Genom att varje bord får en egen ljuskälla blir det som ett eget litet rum för gästerna vid just det bordet. Har din restaurang eller ditt café en uteservering kan det också vara bra med en ljuskälla vid varje bord.

En mysig stämning kan skapas med flera olika typer av ljussättning. För en traditionell känsla kan värmeljus eller oljeljus vara en lösning. Nu finns också möjligheten att använda LED-ljus, som ger nästan samma känsla som traditionella ljus. Fördelen med LED-ljus är att de minskar brandrisken.

Tips

Möjligheterna är oändliga när det kommer till att välja ljuskälla – vem säger att du inte kan kombinera LED-ljus och traditionella värmeljus?

Material och produkter – engångs- eller flergångsartiklar  

Det er viktigt att, utöver vilken atmosfär man vill skapa, komma ihåg det dagliga arbetsflödet när man väljer material och produkter. 

Att duka bordet vackert och att hålla det rent och snyggt kan ta mycket tid och resurser, särskilt om det ska göras flera gånger om dagen. Därför kan det vara bra att tänka på om du vill använda flergångs- eller engångsartiklar i delar av din bordsdukning.  

Bordsdukar och servetter 

Vissa restauranger föredrar att använda återanvändbara och tvättbara bordsdukar och servetter då det bidrar till den atmosfär de vill skapa. Att tvätta och ta hand om produkterna kan dock vara kostsamt och tidskrävande. 

Om du vill undvika kostnaderna kopplade till tvätt av återanvändbara bordsdukar och servetter är engångsprodukter ett bra alternativ. Både servetter och bordsdukar finns i flera olika kvaliteter.   

Om du väljer engångsdukar och har ett ekonomiskt perspektiv finns också alternativet att välja mindre bordstabletter. Bordstabletterna används direkt på bordet eller som ett extra lager ovanpå bordsduken. Om dina gäster spillt och bordet behöver fräschas upp är det lätt att bara byta bordstabletten, på så vis sparar du tid och får en ekonomisk fördel i ditt dagliga arbete.  

Tips

Om du har bord på en uteservering kan det vara smart att använda vattenavstötande bordsdukar som är lätta att torka av.

Engångsservis

Engångsserviser är ännu ett område där vi ser att restauranger utmanar normerna utan att tappa sin unika identitet eller atmosfär. Historiskt sett har restauranger och caféer ofta använt traditionella porslinsserviser – men vem säger att du inte kan blanda den traditionella uppsättningen med utvalda delar engångsartiklar? 

En engångsskål designad som en träbåt kan vara ett vackert sätt att servera en aptitretare med oliver och tallrikar av palmblad kan ta din tapas till en ny spännande nivå.  
Kontakta oss

Populära produkter

 

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Gå med i den hållbara vågen – välj miljövänliga serveringsprodukter

Miljömärkningar och certifikat visar vägen. Det kan vara svårt att orientera sig i alla valmöjligheter som finns när du ska duka bordet med miljövänliga produkter. Att välja produkter med internationellt erkända miljömärkningar och certifieringar är alltid en bra start.

Läs mer

Hållbarhet

Genom dialog hjälper vi dig att fokusera på vardagens utmaningar ur ett hållbart upphandlingsperspektiv.

Läs mer

Effektiv rengöring och hygien med rätt produktlösning

Vi fokuserar på ergonomi, effektivitet och hygien. En hälsosam och säker arbetsmiljö är avgörande för alla anställda – även de som städar produktionsanläggningarna.

Läs mer

Gör livsmedelssäkerhet till din högsta prioritet

Livsmedelssäkerhet är en viktig aspekt att ständigt ha i åtanke när man hanterar mat. Att jobba med livsmedelssäkerhet innefattar bland annat personlig hygien, tillagning, förvaring och att hålla rätt temperaturer. Allt för att skydda maten från skadliga bakterier.

Läs mer