Allt om inkontinens

Inkontinens innebär ofrivilligt läckage av urin eller avföring. Det kan drabba vem som helst och ha olika orsaker. Det är inte en sjukdom, utan ett symptom.

Många olika behandlingar

Inkontinens innebär allt från tillfälligt läckage till att fullständigt tappa kontrollen över urinblåsan eller tarmen, och kan bero på fysiska eller kognitiva störningar som gör att urinblåsan eller sfinktermuskeln inte fungerar korrekt. Beroende på orsak och typ av inkontinens finns det många olika behandlingar och förebyggande åtgärder tillgängliga.

Olika typer av inkontinens

Det är avgörande att förstå den underliggande orsaken och typen av inkontinens för att bättre kunna hantera inkontinens och välja rätt behandlingsform samt produkter.

De olika typerna av inkontinens har det gemensamt att det i de flesta fall kan göras något åt det. Att konsultera en läkare i tid är därför mycket viktigt.

Läs om de olika typerna av inkontinens.

Vad orsakar inkontinens?

Inkontinens kan ha olika orsaker. Den vanligaste orsaken till inkontinens är försvagade eller skadade bäckenbottenmuskler. På grund av försvagning av bäckenbottenmuskulaturen finns det en risk att trycket från urinblåsan blir för stort och urinläckage uppstår. Detta kan till exempel ske under fysisk ansträngning som träning, löpning eller tunga lyft, men också när du nyser eller lägger dig ned.

Inkontinens kan ha olika orsaker. Att förstå den underliggande orsaken och typen av inkontinens är avgörande för att förstå de olika behandlingar och produkter som finns tillgängliga.

De olika typerna av inkontinens har det gemensamt att det i de flesta fall kan göras något åt det. Att konsultera en läkare i tid är mycket viktigt.

Inkontinens förekommer hos kvinnor, män och barn. Inkontinens uppstår när någon oavsiktligt läcker urin minst två gånger i månaden.

Tillfälliga orsaker till urininkontinens inkluderar:

 • Livsstilsfaktorer som brist på fysisk aktivitet, övervikt, överdriven rökning och alkoholkonsumtion kan påverka inkontinenssymptom.
 • Förskrivna läkemedel (mestadels blodtrycksmedicin, muskelavslappnande medel, lugnande medel och vissa hjärtmediciner).
 • Tillstånd som förstoppning (kan öka behovet av att urinera, eftersom den komprimerade avföringen gör att nerverna som ansvarar för urinblåsan blir överaktiva).

Permanenta orsaker till urininkontinens inkluderar:

 • Åldrande
 • Skador på bäckenbottenmuskulaturen
 • Förstorad prostata
 • Kroniska sjukdomar som diabetes, Alzheimers, Parkinsons eller multipel skleros
 • Prostata-/urinblåsecancer 

Behandlingsalternativ för inkontinens

Inkontinens kan också orsakas av underliggande neurologiska störningar, prostataproblem och mer praktiska problem som att inte ha möjlighet att få komma till toaletten – till exempel vid blindhet eller fysisk funktionsvariation.

 • Bäckenbottenövningar och sjukgymnastik för bäckenbotten kan förebygga, behandla och lindra symptomen på inkontinens.
 • Livsstilsförändringar kan lindra symptom och göra vardagen med inkontinens enklare. Det kan vara att hålla koll på sitt vätskeintag, hålla sig aktiv och upprätthålla en hälsosam vikt. För vissa hjälper det även att undvika kryddig mat, alkohol och koffeinhaltiga drycker för att lindra symptomen.
 • Sjukvårdspersonal eller urolog kan under en medicinsk konsultation titta närmare på orsaker och behandling av inkontinens. En läkare eller specialist kan till exempel förskriva läkemedel som minskar den oavsiktliga åtstramningen av blåsan och därigenom minska inkontinenssymptom. Det är också möjligt att minska symptom genom blåsträning. Beroende på vilken typ av inkontinens det rör sig om kan en specialist ge råd om olika behandlingar.
 • Om dessa behandlingar inte fungerar är det ibland möjligt att behandla inkontinens med kirurgi, även om det i allmänhet inte är det föredragna alternativet.

Låt oss vägleda dig

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Barn och inkontinens

De flesta barn har blivit torra dagtid vid fyra-fem års ålder, men för vissa barn är det svårare att få kontroll över urinblåsan. Vanligtvis är orsakerna till att barn kissar på sig dagtid som tur är harmlösa.

Läs mer

Inkontinens och män

Inkontinens hos män är vanligare än många tror. Vanligtvis beror inkontinens hos män på prostataproblem, men lyckligtvis finns det många behandlingsalternativ för män med inkontinens.

Läs mer

Kvinnor och inkontinens

Det uppskattas att dubbelt så många kvinnor som män lever med urininkontinens. Graviditet, förlossning och klimakteriet ökar risken för urininkontinens.

Läs mer

Vad är funktionell inkontinens

Funktionell inkontinens är en form av ofrivilligt urinläckage där urinblåsan fungerar normalt, men fysiska, psykologiska eller miljömässiga begränsningar innebär att personen inte kan hinna till toaletten i tid.

Läs mer