Kvinnor och inkontinens

Det uppskattas att dubbelt så många kvinnor som män lever med urininkontinens. Graviditet, förlossning och klimakteriet ökar risken för urininkontinens.

Det är svårt att få helt korrekt statistik för andelen människor som lever med inkontinens, eftersom många människor skäms för att prata om det, även med sina läkare. Det finns uppskattningar på att endast en tredjedel frågar sin läkare om hjälp för sina blåsproblem.

Siffror från GFI (Global Forum on Incontinence) uppskattar att 3-11 procent av männen och 30-60 procent av kvinnorna lever med inkontinens.

Den goda nyheten är att de flesta typer av urininkontinens kan behandlas eller symptomen lindras. Dessutom finns det många produkter som förbättrar livskvaliteten fastän problemet kvarstår.

Vilka är de vanligaste typerna av inkontinens som kvinnor har?

När det gäller kvinnor och inkontinens är de två vanligaste typerna ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. Många kvinnor har både ansträngnings- och trängningsinkontinens, som då kallas ”blandinkontinens”.

Ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens är den vanligaste typen av inkontinens och inträffar när blåsan utsätts för ett för stort tryck. Denna typ av inkontinens orsakas ofta av försvagad bäckenbottenmuskulatur, som får till följd att vardagliga handlingar som att nysa, skratta, hoppa eller träna kan leda till urinläckage.

Försvagad bäckenbottenmuskulatur kan leda till livmoderframfall, som trycker mot urinblåsan och i sin tur kan leda till inkontinens. Liksom andra muskler behöver bäckenbottenmusklerna tränas för att bibehålla styrkan.

Det uppskattas att 1 av 5 kvinnor över 40 år upplever ansträngningsinkontinens.

Trängningsinkontinens

Trängningsinkontinenta känner ett plötsligt och starkt behov av att kissa. Kissnödigheten är så stark att det inte blir möjligt att hålla tillbaka urinen, och i allmänhet uppstår denna kissnödighet frekvent dagtid. Detta resulterar ofta i att trängningsinkontinenta går på toaletten oftare än nödvändigt, vilket försvagar urinblåsan än mer, eller att vätskeintag undviks även om hydrering är mycket viktigt för blåshälsan.

Det uppskattas att 1 av 10 kvinnor över 65 år upplever trängningsinkontinens.

Läs mer om olika typer av inkontinens.

Vanliga orsaker till kvinnors inkontinens

Den vanligaste orsaken till inkontinens är försvagad eller skadad bäckenbottenmuskulatur. Detta kan till exempel ske på grund av graviditet, förlossning eller hormonella förändringar under klimakteriet. Vid plötslig inkontinens kan en urinvägsinfektion vara orsaken.

Inkontinens kan orsakas av underliggande neurologiska sjukdomar, vilket är ytterligare en anledning till att det är viktigt att rådgöra med en läkare om du upplever inkontinens.

Graviditet och urininkontinens

Uppskattningsvis 40 procent av kvinnorna har urininkontinens under graviditeten. När barnet växer under graviditeten trycker livmodern ner mot urinblåsan, urinröret och bäckenbottenmuskulaturen.

Graviditetshormonet hCG orsakar också en ökning av mängden blod i kroppen och blodtillförseln till njurarna sker snabbare än normalt. Detta resulterar i att blåsan fylls upp snabbare, som i sin tur leder till att den gravida kvinnan behöver gå på toaletten oftare.

Många problem med blåskontroll under graviditeten försvinner inom 6 veckor efter förlossningen, när musklerna haft tid att läka, medan full återhämtning kan ta upp till ett år. Om problemen kvarstår är det viktigt att tala med en läkare.

Läs mer om graviditet och inkontinens.

Klimakteriet och urininkontinens

Vissa kvinnor kan få urininkontinens när de når klimakteriet. Forskare har funnit att låga nivåer av hormonet östrogen kan försvaga urinröret som ju annars hjälper till att hålla kvar urinen i urinblåsan tills kvinnan är redo att kissa.

Dessutom kan bäckenbottenmuskulaturen som stöder urinblåsan försvagas med tiden. När musklerna som stöder urinvägarna försvagas arbetar musklerna i urinvägarna hårdare för att hålla tillbaka urinen. Den extra stressen eller trycket på urinblåsan och urinröret kan orsaka urininkontinens eller läckage.

Läs mer om klimakteriet och inkontinens.

Kontakta oss

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Allt om inkontinens

Inkontinens innebär ofrivilligt läckage av urin eller avföring. Det kan drabba vem som helst och ha olika orsaker. Det är inte en sjukdom, utan ett symptom.

Läs mer

Graviditet och inkontinens

Graviditet är en fantastisk tid för de flesta kvinnor, men många blivande mödrar upplever också de mindre charmiga aspekterna: trötthet, orolig mage, smärta i nedre delen av ryggen. Dessutom lider många kvinnor av inkontinens under och efter graviditeten. 

Läs mer

Urininkontinens och klimakteriet

Under klimakteriet kan ovälkomna symptom som inkontinens dyka upp i olika former. Kvinnor kan ha problem med urinblåsan i alla åldrar, men efter 40 års ålder drabbas fler av sämre kontroll över urinblåsan med läckage som följd. Medan yngre kvinnor också kan ha urininkontinens under till exempel graviditet, efter förlossning och ibland även under sex, så medför klimakteriet ännu fler fall av inkontinens.

Läs mer

Hur du väljer rätt inkontinensskydd

Faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det kan vara faktorer som kön, livsstil och typ av inkontinens. Många är till exempel osäkra på om kroppsformade skydd eller engångsbyxor är rätt lösning med hänsyn till livsstil och vet inte hur man hittar rätt absorptionsnivå eller produktstorlek.  

Läs mer