Pappershanddukar är mer hygieniska än handtorkar 

För att undvika korskontaminering är det viktigt att tillämpa god handhygien genom att tvätta och torka händerna noggrant. På offentliga toaletter är det vanligt att använda ett elektriskt handtorksystem, men studier visar att sådana handtorkar sprider bakterier mycket mer än traditionella pappershanddukar.

Våra händer är ett av våra främsta verktyg i vår vardag – oavsett vad du gör så vidrör dina händer ytor och plockar upp bakterier från omgivningen. Studier från University of Colorado i Boulder visar att en typisk hand har ungefär 105 olika arter av bakterier som lever på den. Bristfällig handhygien ökar risken för bakterieinfektioner eller smittspridning.

90% föredrar pappershanddukar

European Tissue Paper Association har observerat och frågat nästan 4 000 personer om deras föredragna metod att torka händerna på. Studien visar att 90% av männen och 91% av kvinnorna som tillfrågats föredrar att använda pappershanddukar snarare än elektriska handtorkar.  

God handhygien är inte bara en fråga om din teknik vid handtvätt – det beror också på dina metoder för handtorkning efteråt.

Torr hud är viktigt eftersom alla bakterier inte dör när du tvättar händerna normalt med sköljvatten och tvål. Torr hud hämmar bakterier från att växa. Genom att ha torra händer när du lämnar toaletten minskar du risken för korskontaminering av andra ytor, människor eller dig själv. 

I många offentliga toaletter, badrum och kök har elektriska handtorkssystem installerats som moderna och mer effektiva substitut till den traditionella lösningen med pappershanddukar. Tyvärr har användningen av handtorkar en negativ konsekvens, då studier visar att användningen av sådana system kan sprida bakterier inom en mycket större radie jämfört med användningen av traditionella pappershanddukar. Det här innebär att pappershanddukar är den bästa produkten att använda för att förebygga och kontrollera infektion. 

Visste du…

Pappershanddukar ger renare hud eftersom friktionen från att gnugga händerna får bakterierna att lossna.

Handtorkar sprider ut bakterier i ett stort område   

Studier har undersökt och jämfört metoder för handtorkning och deras risk vad gäller förorening av omgivningen, användare och åskådare. Genom att räkna antal bakterier i luften efter en elektrisk handtork respektive pappershanddukar visar resultaten en stor förorening av omgivningen när det gäller handtorkssystemet jämfört med användningen av pappershanddukar: 

  • 27 gånger högre förekomst av bakterier i luften efter att ha använt handtork med jetluft än vid användning av traditionella pappershanddukar. 
  • Bakterier i luften räknades upp till tre meter från lufttorken.

Den övergripande slutsatsen från en mängd olika studier är att handtorkar sprider ut bakterier i en mycket högre grad jämfört med användningen av pappershanddukar. Detta kan orsaka korskontaminering i omgivningen eller för toalettbesökarna. Användningen av handtorkar kan vara problematisk i många branscher där det är viktigt att effektivt förebygga infektioner, så som sjukhus där svaga patienter kan smittas eller restauranger och kaféer där bakterier kan överföras till livsmedel och serverad mat. 

Dessutom rekommenderar WHO (Världshälsoorganisationen) att använda engångshanddukar och pappershanddukar som det mest hygieniska valet. 

God handhygien

Vikten av god handhygien, särskilt efter patientkontakt eller användning av toalett. Kolla in vår riktlinjer för handhygien och ta reda på varför personlig hygien är avgörande för att förebygga infektioner. Läs mer om handhygien.

Pappershanddukar – den föredragna metoden att torka händerna på 

En bra produkt att välja om du vill undvika att bakterier sprids är pappershanddukar. Förutom att vara ett hygieniskt val är engångshanddukar i papper det slutanvändarna helst torkar sina händer med. 

Ett annat bra argument för att välja lösningen med pappershanddukar är att det är lätt att börja med och underhålla. Om du inte har en lösning med pappershanddukar på din toalett, i ditt kök eller andra platser där handhygien är viktigt, behöver du bara överväga två parametrar: 

Papperskvalitet 

Papper finns i många kvaliteter som främst påverkar papprets uppsugningsförmåga.

Högkvalitativt papper är ofta dyrare än papper av låg kvalitet, men har i allmänhet större uppsugningsförmåga som ofta resulterar i mindre konsumtion. På lång sikt kan alltså ett högkvalitativt pappersval vara mer ekonomiskt. Om du vill bygga eller upprätthålla en grön profil bör du också överväga att välja hållbara pappershanddukar med miljöcertifiering. 

Val av dispenser 

Hygienisk användning av pappershanddukar kräver en bra dispenserlösning.

Dispensrar finns i många former och färger, och kan rymma olika typer av papper. Om du vill använda pappershandduksark kan det vara ett ekonomiskt och hållbart val att välja en dispenser med en öppning som bara släpper ett ark i taget. Ett annat bra tips är att överväga vilken design din dispenser ska ha. Många dispensrar är utformade med ett genomskinligt fönster framtill, vilket gör det enkelt att följa förbrukningen av pappershanddukar. Rengöringsrutinen blir då mer effektiv, då det blir lättare att veta när du ska fylla på din dispenser. 

God kökshygien:

Köket är en särskilt viktig plats att följa strikta rutiner. För vårdpersonal och vårdgivare bör extra omsorg och uppmärksamhet ägnas åt handhygien och desinfektion för att undvika sjukdomar som listeria.
Låt oss vägleda dig

Populära produkter