Guide: 8 steg för att städa ett hotellrum

Det finns flera olika sätt att städa ett hotellrum på. Dels har verksamheten ofta egna riktlinjer och dels finns personliga preferenser för städpersonalen. För att säkerställa att alla hotellrum städas konsekvent kan det vara bra att använda sig av en steg-för-steg-guide. Guiden kan användas som grund för utbildning av personal eller vid upplärning av nya medarbetare.

Riktlinjer vid städning

För att underlätta för dig har vi frågat våra städexperter om råd och samlat åtta steg för att städa ett hotellrum. De kan appliceras direkt eller användas som inspiration för att skapa egna riktlinjer vid städning.

  1. Knacka på dörren innan du går in. Använd dörrstoppet och tänd lampan. Undvik att överraska gästen i rummet genom att alltid hålla dörren öppen medan du arbetar. Placera rengöringsvagnen i dörröppningen.

  2. Plocka undan på bord och ytor där du behöver rengöra. Töm papperskorgar, ta av använda sängkläder och samla ihop använda handdukar. Öppna gardinerna och öppna fönstret för att vädra.

  3. Bädda sängen enligt hotellstandard.

  4. Rengör badrummet. Använd guiden 10 enkla steg för ett fläckfritt badrum som inspiration och checklista.

  5. Kontrollera och fyll på med relevanta broschyrer, pennor etc. enligt hotellstandard. Kolla även minibar och liknande.

  6. Damma och rengör möblerna i rummet. Vi rekommenderar att du torkar och rengör möblerna i samma ordning i alla rum för att undvika misstag och för att städningen ska vara konsekvent.

    Tips: kom ihåg att torka av fjärrkontrollen, knoppar, handtag och eventuell smuts på fönsterrutorna. Kontrollera att alla lampor lyser och att telefonen fungerar medan du rengör dem.

  7. Det sista steget för städningen innebär att rengöra golven i rummet och i badrummet. Om golvet är gjort av trä, linoleum eller liknande kan du använda guiden "Rena golv i 5 steg". I guiden berättar vi hur du använder en mopp på det mest effektiva sättet. Dammsug mattorna metodiskt genom att börja längst bak i rummet och arbeta dig mot dörren.

  8. Innan du lämnar rummet, se till att möbler och gardiner är på plats. Kom ihåg att stänga fönstren.

Kontakta oss