Neurogen blåsa och reflexinkontinens

Reflexinkontinens eller neurogen blåsa är kollektiva termer för inkontinens orsakad av neurologiska sjukdomar. En mängd neurologiska störningar och sjukdomar, inklusive MS (multipel skleros), paraplegi och spina bifida (ryggmärgsbråck), kan orsaka problem med blåskontroll.

Vad är neurogen blåsa?

Reflexinkontinens eller neurogen blåsa är urinläckage på grund av onormala eller skadade nervsignaler till urinblåsan. Personer med reflexinkontinens kan uppleva förlust av blåskontroll eller att de inte ens känner kissnödighet. Eftersom den ofrivilliga urineringen ofta sker utan förvarning kallas denna typ av inkontinens även för neurogen inkontinens. Graden av urinläckage varierar från person till person, men ofta är hela blåsans volym inblandad. Beroende på orsaken till inkontinensen finns olika hanterings- och behandlingsalternativ.

Orsaker till reflexinkontinens

Nerverna och ryggmärgen spelar en viktig roll när det gäller neurogen blåsa. Ryggmärgen är via nerverna kopplad till olika delar av kroppen, inklusive urinblåsan. Nerver för med sig meddelanden mellan urinblåsan, ryggmärgen och hjärnan, som talar om för blåsmusklerna när de ska dra ihop sig eller slappna av. När det gäller neurogen blåsa eller reflexinkontinens fungerar denna process inte som den ska.

Reflexinkontinens orsakas av avvikelser i nervsystemet som leder till störda reflexer i hjärnan.

Vanliga orsaker: diabetes, paraplegi, spina bifida (ryggmärgsbråck), tumörer, multipel skleros (MS), Parkinsons sjukdom, hjärninfarkt eller hjärnblödning samt skadade nerver till följd av operation, olyckor eller infektioner.

Behandling av reflexinkontinens

Reflexinkontinens kan vara svårt att behandla eftersom det orsakas av underliggande hälsoproblem. Även om behandling alltid bör vara individualiserad och väljas utifrån orsak till inkontinens, är den i allmänhet fokuserad på att minska obekväma symptom och förhindra permanenta njurskador.

Det första steget bör alltid vara att konsultera med en läkare eller sjukvårdspersonal för att fastställa typ och orsak till inkontinens. De kan ofta diagnosticera reflex- eller neurogeninkontinens baserat på någons medicinska journaler, även om det ibland kan behövas andra tester såsom röntgen, ultraljud eller blodprov.

Dessutom kan en läkare begära att en urineringsdagbok förs.

Tips för reflexinkontinens:

Hälsosam kost och att dricka tillräckligt hjälper till att förbättra symptomen på inkontinens. Dessutom är det viktigt att i största möjliga mån undvika alkohol, koffeinhaltiga drycker och kryddig mat.

Absorberande inkontinensprodukter kan göra livet med reflexinkontinens mer bekvämt, eftersom det skyddar mot läckage, förhindrar oönskad lukt och minskar risken för inkontinensassocierade hudproblem (IAD).

Personer som på egen hand inte kan tömma urinblåsan har en högre risk för urinvägsinfektioner och njurproblem. Att regelbundet tömma med kateter kan ibland vara nödvändigt för att tömma ut kvarvarande urin från urinblåsan.

I vissa fall kan kirurgi lösa neurogen inkontinens eller de underliggande problemen med nervsystemet. På grund av risken för komplikationer är detta dock sällan det bästa alternativet.

Inkontinensprodukter och reflexinkontinens

Det finns ingen speciell inkontinensprodukt för reflexinkontinens/neurogen inkontinens. Det bästa valet av inkontinensprodukt bestäms baserat på svårighetsgraden av urinläckage, produktstorlek och patientens rörlighet. Sjukvårdspersonal kan hjälpa dig göra ett val. Dessutom är det också möjligt att konsultera ABENA:s inkontinenssjuksköterskor för rådgivning.

Läs mer om att välja rätt inkontinensprodukt.

Kontakta oss

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Typer av inkontinens

Inkontinens kan ha olika orsaker. Att förstå den underliggande orsaken och typen av inkontinens är avgörande för att förstå de olika behandlingar och produkter som finns tillgängliga.

Läs mer

Hur du väljer rätt inkontinensskydd

Faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det kan vara faktorer som kön, livsstil och typ av inkontinens. Många är till exempel osäkra på om kroppsformade skydd eller engångsbyxor är rätt lösning med hänsyn till livsstil och vet inte hur man hittar rätt absorptionsnivå eller produktstorlek.  

Läs mer

Hudproblem och inkontinens

Inkontinens är besvärande nog i sig, men alla personer med inkontinens riskerar dessutom att utveckla hudproblem som inkontinensassocierad dermatit (IAD).

Läs mer

Att förebygga urinlukt på vårdboenden och äldreboenden

Lukten av urin kan vara en oönskad bieffekt i de hem eller vårdboenden där inkontinens är en faktor. Att förebygga lukt är viktigt för både boendes och vårdpersonals livskvalitet. Ta reda på vad som orsakar urinlukt och hur bra inkontinensvård kan bidra till att förhindra oönskad lukt. 

Läs mer