Vad är trängningsinkontinens?

Trängningsinkontinens är en typ av inkontinens där ett plötsligt och starkt behov av att kissa uppstår, vilket kan leda till ofrivilligt urinläckage. Skador på nervsystemet, irritation av urinblåsan och psykologiska faktorer kan till exempel orsaka att trängningsinkontinens utvecklas.

Trängningsinkontinens förekommer hos både kvinnor och män. Det uppskattas att ungefär 1 av 10 kvinnor över 65 år upplever trängningsinkontinens, men även yngre kvinnor och män drabbas. Hos kvinnor kan trängningsinkontinens ibland sammanträffa med ansträngningsinkontinens, vilket kallas blandinkontinens. Näst efter ansträngningsinkontinens är trängningsinkontinens den vanligaste formen av inkontinens.

Orsaker till trängningsinkontinens

Trängningsinkontinens kan ha flera orsaker. Även om ålder i sig inte är en orsak till trängningsinkontinens, är det mer vanligt bland äldre såväl som hos personer med nervsjukdomar som MS (multipel skleros) eller demens. Andra orsaker till trängningsinkontinens kan vara (godartad) prostataförstoring och blåssten, medan fetma, stress och medicinering också kan bidra till att trängningsinkontinens utvecklas.

Trängningsinkontinens går ofta hand i hand med en irriterad eller överaktiv blåsa. För att förhindra olyckor i form av urinläckage går personer med trängningsinkontinens på toaletten oftare än nödvändigt, vilket gör urinblåsan ännu svagare.

Symptom på trängningsinkontinens

Hos personer med trängningsinkontinens får onödiga blåssammandragningar blåsan att känna sig full även med bara en liten mängd urin i sig. Dessa sammandragningar får personen att känna sig kissnödig.

På grund av de okontrollerade sammandragningarna av blåsmuskeln, kan urinblåsan pressas tom och orsaka ofrivilligt urinläckage. Resultatet är att människor som upplever detta inte kan stoppa sitt urinflöde.

Lösningar och hjälp mot trängningsinkontinens

Beroende på orsaken finns det olika lösningar för och hjälp mot trängningsinkontinens. En läkare eller sjukvårdspersonal bör alltid hjälpa till att diagnostisera typ och orsak till inkontinens.

Vid trängningsinkontinens är blåsträning tillsammans med en urineringsdagbok ofta det första steget. En läkare kan också rekommendera att göra specifika kostförändringar.  

Blåsträning kombineras ofta med bäckenbottenövningar och medicinering.

Om symptomen inte förbättras efter tre månaders blåsträning kan en läkare eller specialist ge råd om kirurgiska ingrepp eller mediciner.

Blåsträning kan bidra till att minska symptomen på trängningsinkontinens eller till och med få dem att försvinna helt och hållet. När en urineringsdagbok förs, registrerar personen hur ofta och hur mycket de urinerar, ibland även mängd vätskeintag.

Tips 1

  • Vissa drycker såsom alkohol och koffeinhaltiga drycker, samt vissa kryddor såsom chili, är kända för att irritera blåsväggen, vilket kan leda till trängningsinkontinens eller förvärra ett befintligt tillstånd.

Tips 2

  • Även om bäckenbottensymptom i sig inte är orsak till trängningsinkontinens kan träning av bäckenbottenmuskulatur bidra till att minska symptomen. Ett besök hos sjukvårdspersonal eller sjukgymnast/fysioterapeut kan ge vägledning.

Tips 3

  • Trängningsinkontinens och överaktiv blåsa kan påverkas av övervikt. Att gå ner i vikt kan bidra till att minska symptomen.

Tips 4

  • Ibland bestämmer sig personer med trängningsinkontinens för att börja dricka mindre, men att hålla en bra vätskebalans är mycket viktigt för att hålla urinblåsan frisk. En vuxen rekommenderas att dricka minst 1,5 till 2 liter vatten per dag. Att dricka tillräckligt med vatten är nödvändigt för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen, men genom att dricka mindre finns det en risk att koncentrationen av slaggprodukter i urinen blir för hög, vilket resulterar i koncentrerad urin som i sin tur kan förvärra symptomen.

Inkontinensprodukter för trängningsinkontinens

Inkontinensprodukter botar inte trängningsinkontinens, men de kan göra livet enklare. Tillförlitliga inkontinensprodukter kan skydda mot urinläckage och oönskad lukt. De kan också hjälpa till att förebygga inkontinensassocierade hudproblem (IAD).
Produktöversikt 

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Allt om inkontinens

Inkontinens innebär ofrivilligt läckage av urin eller avföring. Det kan drabba vem som helst och ha olika orsaker. Det är inte en sjukdom, utan ett symptom.

Läs mer

Typer av inkontinens

Inkontinens kan ha olika orsaker. Att förstå den underliggande orsaken och typen av inkontinens är avgörande för att förstå de olika behandlingar och produkter som finns tillgängliga.

Läs mer

Hur du väljer rätt inkontinensskydd

Faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det kan vara faktorer som kön, livsstil och typ av inkontinens. Många är till exempel osäkra på om kroppsformade skydd eller engångsbyxor är rätt lösning med hänsyn till livsstil och vet inte hur man hittar rätt absorptionsnivå eller produktstorlek.  

Läs mer

Hudproblem och inkontinens

Inkontinens är besvärande nog i sig, men alla personer med inkontinens riskerar dessutom att utveckla hudproblem som inkontinensassocierad dermatit (IAD).

Läs mer