Din väg till miljövänlig rengöring

Ett miljövänligt rengöringsalternativ skyddar dig, din omgivning och miljön från onödig exponering av giftiga ämnen.

Rengöring är avgörande för upprätthållandet av hälsa och hygien i vården, offentliga byggnader och i våra privata hem. Trots det är vanliga rengöringsmedel ofta fyllda med giftiga kemikalier, vilket kan ha negativ effekt på människors och miljöns välbefinnande. För att undvika detta kan det vara ett bra alternativ att välja miljövänliga rengöringsmedel.

Genom att välja vår rengöringsserie Puri-Line får du en säker, funktionell produkt som bidrar till att bättre bevara vår miljö. Med Puri-Line är du säker på att du får bästa möjliga rengöringsalternativ, oavsett om du väljer rengöringsmedel, moppar eller mikrofiberdukar!

Varför välja att rengöra miljövänligt?

Att välja rätt rengöringsmedel kan vara en utmaning. Det stora utbudet av produkter gör det ofta svårt att välja rätt produkt för ditt ändamål. Samtidigt varierar mängden och typ av kemikalier från produkt till produkt, vilket gör att den korrekta doseringen och användningen varierar i varje rengöringsmedel.

Därmed riskerar du för hög dosering vid användning och på så vis utsätta dig själv, din omgivning och naturen för en onödig överdos av kemikalier. Konsekvenserna kan vara en försämring av din personliga hälsa och naturen i allmänhet, såsom vattenkvalitet och djurliv.

Rengöring är ett av våra främsta sätt att säkerställa en god hälsa och användningen av rengöringsmedel ger oss det mest effektiva resultatet. Men det är möjligt att undvika onödiga kemikalier genom att välja miljövänliga rengöringsalternativ som har ett miljövänligt certifikat, t.ex. det Nordiska Svanenmärket.

I dag måste rengöringsmedel uppfylla de övergripande gränsvärdena som fastställs för kemikalier som finns i vardagliga produkter, t.ex. mat, kosmetika, elektronik och kläder. 

Certifikatet blir din försäkring på att du rengör med en produkt av högsta kvalitet, som också är optimal i miljömässiga termer. 
Kontakta våra säljare

Puri-Line – Abenas egen Svanenmärkta rengöringsserie

Puri-Line gör det enkelt att rengöra miljövänligt. Med Puri-Line är du säker på att du får bästa möjliga rengöringsalternativ, oavsett om du väljer rengöringsmedel, moppar eller mikrofiberdukar!

Detta kan spara mycket tid när du köper lämpliga produkter. Dessutom finns det i Puri-Line-serien produkter utan färg och parfym, vilket bidrar till att öka luftkvaliteten inomhus, välbefinnandet för din hälsa och i slutändan miljön.

På Abena överväger vi alltid det nordiska Svanenmärket när vi utvecklar, producerar och hanterar nya produkter inom vårt sortiment. Du hittar Svanenmärkta produkter i många av våra produktområden, inklusive Puri-Line - vår egen serie av rengöringsmedel och städredskap, som alla är certifierade med det nordiska miljömärket Svanen. 

Läs mer om Svanenmärket här.

Ett miljövänligt alternativ för alla ändamål

Puri-Line består av ett brett sortiment av rengöringsmedel för olika ändamål. Puri-Line är framtagen med enkelhet och funktionalitet i åtanke. Doserings-/användningsanvisning och färgkodning är viktiga funktioner som ger bäst användarupplevelse.

Doserings- och appliceringspiktogram tillsammans med färgkodning ger en snabb och enkel översikt över var och hur produkten bör användas. Dessutom finns färgkodningen på locket, vilket gör det enkelt att känna igen olika typer av produkter och snabbt hitta den mest lämpliga produkten för din rengöringsuppgift.

I vår serie hittar du produkter för:

 • Tvätt
 • Disk
 • Sanitär rengöring
 • Allround rengöring 

Alla rengöringsmedel i serien Puri-Line har det nordiska miljömärket Svanen. För att få denna certifiering har specifika parametrar kontrollerats och utvärderats för varje enskild produkt.

När det gäller rengöringsmedel kräver en certifiering av det nordiska miljömärket Svanen att alla ytaktiva ämnen i produkten är lättnedbrytbara. Dessutom måste produkten vara bland de mest miljövänliga på marknaden inom produktion, användning, insamling och återvinning. Det innebär att alla produkter har uppfyllt ett antal strikta krav, till exempel dessa:

 • Bionedbrytbarhet, bioackumulering och toxicitet för vattenlevande organismer.
 • Produktens kvalitet och hållbarhet.
 • Uppfyllelse av kriterier för kemikalier, bl.a. i förhållande till parfym och allergiframkallande ämnen.
 • Att det på produkten finns information om korrekt dosering och användning.
 • Svanenmärkets krav på förpackning och transport av varorna.

Moppar och mikrofiberdukar 

Som vårt senaste tillskott finns nu moppar och mikrofiberdukar i Puri-Line-serien. Båda produktgrupperna finns i flera storlekar och med olika vattenkapacatitet. Precis som med Puri-Line rengöringsmedel så är både moppar och mikrofiberdukar färgkodade, vilket gör det enkelt att särskilja produkterna. Detta skapar säkerhet, eftersom det hjälper dig att undvika korskontaminering med bakterier, till exempel så att en produkt som används för sanitära ändamål inte av misstag används i köket efteråt.

Alla produkter är baserade på mikrofiber, vilket resulterar i en perfekt rengöring tack vare mikrofiberns höga absorptionsförmåga. Användningen av mikrofiber är ett bra miljövänligt rengöringsalternativ, eftersom det minskar vattenanvändningen, användningen av rengöringsmedel och har en lång livslängd.
Kontakta en av våra säljare

Vad är mikrofiber?

Moppar och mikrofiberdukar i Puri-Line-serien är tillverkade av ultrafina mikrofibrer som består av polyester och polyamid. Mikrofibrerna formas till fibrer som klyvs i 16 trådar. Detta ger fibrerna en diameter som är mindre än 1/100 av ett mänskligt hårstrå. När de små, tunna mikrofibertrådarna bildar en duk, skapas en stor yta med många hålrum i vilka damm- och smutspartiklar samlas in och binds upp. Fibrerna öppnas upp och smutsen avlägsnas när dukarna tvättas i minst 60°C.

Som med alla produkter i Puri-Line-serien är både moppar och mikrofiberdukar certifierade med det nordiska miljömärket Svanen och är därmed bland de mest miljövänliga alternativen på marknaden av högsta kvalitet. För att nämna några, så har alla moppar och mikrofiberdukar i serien Puri-Line uppfyllt följande krav:

 • Produkten har en god rengöringseffekt med hög kvalitet, är skonsamt mot underlaget och har en lång hållbarhet.
 • Minst 80% av fibrerna produceras antingen av återvunnet material eller uppfyller andra specifika krav enligt Svanenmärket.
 • Strikta krav på kemikalier är uppfyllda, inklusive att inte färgsätta med cancer- eller allergiframkallande ämnen.
 • Informationen om korrekt användning måste visas på produkten.
 • Svanenmärkets krav på förpackning och transport av varor.

Låt oss vägleda dig

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Över 20 år med det nordiska Svanenmärket

Det nordiska Svanenmärket är det officiella nordiska miljömärket. När ABENA år 1998 certifierades med det nordiska Svanenmärket var det första gången någonsin som det mycket eftertraktade miljömärket tilldelades barnblöjor. Två år därefter var ABENA även först med att få det nordiska Svanenmärket för inkontinensprodukter. 

Läs mer

Hållbar och effektiv rengöring

Rengöringsprodukter från Tana & Green care professional.

Läs mer

Lokalvård – din guide till enkel och tidseffektiv städning

Ett hotell eller en restaurang kan jämföras med ett helt maskineri där varje kugge är lika viktig. Allt måste vara på topp för att gästerna ska bli nöjda. En viktig del i helhetsintrycket är städningen och huruvida rummen ger en fräsch känsla när gästen kliver innanför dörren på sitt hotellrum eller restaurangen.

Läs mer

Våra åtaganden till 2030

Vi vill bevisa att det är möjligt att påverka vår försörjningskedja i positiv riktning utan att äventyra miljön, kvaliteten eller vårt sociala ansvar. Hållbarhet är inget nytt för oss. I över 30 år har vi arbetat målmedvetet för att forma en bättre framtid - och vårt arbete fortsätter.

Läs mer