Handskupphandling blev helhetslösning för Kvalitetsfisk

I Sverige har ABENA länge förknippats med att leverera förbrukningsartiklar till vårdsektorn och till grossister inom kontor och städ. Sedan en tid tillbaka har företaget satsat på en ny, spännande bransch – livsmedelsindustrin – där det breda sortimentet har visat sig passa utmärkt.

Kvalitetsfisk i Stockholm levererar fisk- och sushiprodukter till restauranger i Sverige och har ett brett sortiment av både färska och koloniala varor. Färdigskivad sushilax är en av företagets storsäljare. Under hösten 2023 inledde ABENA och Kvalitetsfisk ett samarbete, som började med en förfrågan om engångshandskar till produktionen.

 

Cai Kindgren är fastighets- och kvalitetsansvarig och har även ansvar för företagets inköp av förbrukningsartiklar. Han inledde en dialog med ABENAs Key Account Manager, Ronnie Mareskär, för att hitta rätt lösning.

- Handskar är mycket viktiga för vår produktionspersonal och för arbetsmiljön. Förutom att de måste vara livsmedelsgodkända och uppfylla kraven för hantering av fet fisk, krävs ett bra grepp, både för att hålla i själva råvaran och i kniven. Dessutom behöver handskarna stå emot kylan från is och kallt vatten, berättar Cai Kindgren.

För Ronnie innebar det ett grundligt arbete för att hitta produkter som kunde tillgodose Kvalitetsfisks behov. Den ursprungliga handskupphandlingen förvandlades till ett komplett förslag med en mängd artiklar ur ABENAs sortiment – alla anpassade för just livsmedelsproduktion och hantering av fisk specifikt.

- Jag fick bra kontakt med Ronnie direkt och han ansträngde sig verkligen för att hitta rätt produkter för oss. Det visade sig att ABENA kunde leverera massor av artiklar som vi använder i vårt dagliga arbete, säger Cai.

Inom ABENA-koncernen fanns gott om erfarenhet och kunskap om fiskindustrin och det gedigna nätverket var en stor fördel för att lyckas få fram ett skräddarsytt förslag. Ronnie Mareskär menar att ett mindre företag hade haft svårt att erbjuda ett motsvarande upplägg:

- Jag har haft stor nytta av vårt skandinaviska samarbete, där vi har erfarenhet av kunder i till exempel Norge och på Island med samma behov som Kvalitetsfisk. ABENA är starka på livsmedelsgodkända produkter och vi har koll på alla krav och regelverk som gäller för branschen. Det känns bra både för mig som säljare och för kunden att alla certifikat och annan dokumentation garanterat finns på plats.

Hittills har samarbetet resulterat i leverans av bland annat handskar, hårnät, skäggskydd, förkläden, sopsäckar, avfallsbehållare och torkpapper. Och Cai Kindgren stänger inga dörrar för ytterligare produkter i framtiden:

- Jag har långt ifrån full koll på allt som ABENA kan erbjuda. För oss är det en fördel att kunna handla så mycket som möjligt av en och samma leverantör. Dels sparar vi en del pengar på det och samtidigt minskar vi vår miljöpåverkan genom färre leveranser. Och genom Ronnie har vi en bra kontakt som löser det vi vill ha, det uppskattar jag mycket, säger Cai avslutningsvis.