Inkontinens och män

Inkontinens hos män är vanligare än många tror. Vanligtvis beror inkontinens hos män på prostataproblem, men lyckligtvis finns det många behandlingsalternativ för män med inkontinens.

Det uppskattas att minst 1 av 5 män kommer att ha inkontinens någon gång i livet. De flesta av dem är äldre än 65 år, men även yngre män kan behöva hantera ofrivilligt läckage av urin och avföring.

Vad orsakar inkontinens hos män?

Orsakerna till manlig inkontinens är vanligtvis harmlösa med många alternativ för behandling. Inkontinens hos män uppstår ofta på grund av en godartad förstoring av prostatan, men även medicinering och urinvägsinfektion kan leda till inkontinenssymptom.

 • Inkontinens hos män beror vanligtvis på prostataproblem.
 • Män lider ofta av överrinnings-/droppinkontinens.

Symptom på inkontinens hos män

Symptomen på urininkontinens hos män kan variera från person till person: allt från ett behov av att kissa oftare till tillfälligt droppande eller svårigheter att kissa överlag.

 • Droppande är ett vanligt symptom som ofta orsakas av oregelbundna toalettvanor eller försvagad urinblåsa eller bäckenbottenmuskulatur.
 • Överrinningsinkontinens uppstår ibland på grund av en (godartad) prostataförstoring. Överrinningsinkontinens är ett tillstånd där urinröret är stängt/blockerat och urinblåsan fylls upp utan att urinering är möjlig, vilket leder till att trycket så småningom blir så högt att kisset ”rinner över”/”svämmar över”.
 • Överrinningsinkontinens kan också orsakas av en ”partyblåsa”, som innebär att hålla sig under en lång tid trots kissnödighet.
 • Ansträngningsinkontinens hos män, alltså urinläckage vid ansträngning, är vanligt efter prostatakirurgi.

Sök hjälp i tid

Även om prostataproblem och inkontinens vanligtvis är harmlöst, så är det viktigt att söka hjälp i tid. En läkare eller allmänläkare kan fastställa orsaken till inkontinens och ge vägledning när det kommer till produkter, sjukförsäkring, specialistremisser och symptomlindring för att göra problemet mer hanterbart.

Manlig inkontinens och tabun – söka vård i tid

Manlig inkontinens omges fortfarande av många tabun. Många män föredrar att inte prata om inkontinens och väntar för länge med att gå till läkaren. Därför lever många män med inkontinensproblem under långa tidsperioder helt i onödan, vilket i sin tur kan förvärra symptomen ännu mer. Genom att söka hjälp i tid ökar möjligheten att få inkontinensen att försvinna eller att åtminstone minska symptomen.

Medan inkontinens och prostataproblem ofta är harmlöst, så finns det flera fall varje år som visar sig vara prostatacancer.

Ju tidigare diagnosen ställs, desto bättre kan prostatacancer behandlas.

Detta gäller även för andra problem med urinering och typer av inkontinens – särskilt när det finns blod i urinen eller smärta vid urinering.

Prostataproblem och inkontinens

Inkontinens hos män är ofta resultatet av prostataproblem, vilket är ett vanligt förekommande problem för män. Mer än 30 procent av män över 65 år kommer att ha prostataproblem någon gång i livet.

I de flesta fall uppstår prostataproblem på grund av en godartad förstoring av prostatan, vilket beror på hormonella förändringar i samband med åldrande. Prostatan börjar växa hos de flesta män som är 45 år och äldre. Den växande prostatakörteln trycker mot urinröret, vilket gör det svårt för män att kissa och så småningom leder till att urinblåsan blir överfull och läcker.

Inkontinens hos män beror vanligtvis på en (godartad) förstoring av prostatan.

Behandlingsalternativ för inkontinens hos män

Orsaken till inkontinens hos män styr vilket behandlingsalternativ som bör väljas.

Det är därför viktigt med ett besök hos läkare för att fastställa typ av inkontinens. Att fylla i en kissdagbok alt. dryckes- och urinmätningsschema, laboratorieundersökning av kisset samt fysisk undersökning kan hjälpa till att ställa diagnos.

 • Blåsträning kan bidra till att förhindra inkontinens hos män. Ibland kombineras blåsträning med medicinering eller bäckenbottenövningar.
 • Ansträngningsinkontinens eller stressinkontinens hos män kan behandlas med bäckenbottenövningar och fysioterapi för bäckenbottenmuskulatur. Den här typen av inkontinens är vanlig efter en prostataoperation.
 • Kostförändringar kan göra en viktig skillnad och övervikt kan även förvärra inkontinenssymptom.
 • Att dricka alkohol, koffeinhaltiga drycker som kaffe och te samt äta stark chili kan också förvärra symptomen på inkontinens.
 • Var uppmärksam på vätskeintaget. Att dricka för lite vätska kan orsaka att urinen blir för koncentrerad, vilket kan leda till en irriterad och överaktiv blåsa. Att dricka 1,5 till 2 liter vatten per dag är rekommenderad miniminivå för män.
 • Om bäckenbottenövningar inte hjälper och symptomen är allvarliga kan kirurgi vara ett alternativ.
 • Den föredragna behandlingen för (godartad) prostataförstoring är vanligtvis kirurgi.

Inkontinens efter prostatakirurgi

För vissa typer av inkontinens och urinproblem hos män kan en lösning vara kirurgi för att ta bort en del av prostatan. Efter operation upplever en del män tillfällig ansträngningsinkontinens, eftersom en del av sfinktermuskeln tas bort under prostataproceduren. Detta kan medföra att sfinktermuskeln inte fungerar lika väl de första veckorna efter operation och vanligtvis försvinner dessa problem inom ett år efter operation. Bäckenbottenövningar och fysioterapi för bäckenbotten kan påskynda återhämtningen.

Produktrekommendationer för män med inkontinens

Användning av inkontinensprodukter är ofta ett mindre hinder att övervinna för kvinnor än män, eftersom många kvinnor redan är vana vid att använda mensbindor eller trosskydd. Även om vissa inkontinensprodukter kan användas både av kvinnor och män har ABENA även produkter speciellt utformade för män. ABENA Man och Abri-Man är tack vare den anatomiska utformningen och skyddet framtill speciellt utformade inkontinensskydd för män.

Kontakta oss

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Typer av inkontinens

Inkontinens kan ha olika orsaker. Att förstå den underliggande orsaken och typen av inkontinens är avgörande för att förstå de olika behandlingar och produkter som finns tillgängliga.

Läs mer

Allt om inkontinens

Inkontinens innebär ofrivilligt läckage av urin eller avföring. Det kan drabba vem som helst och ha olika orsaker. Det är inte en sjukdom, utan ett symptom.

Läs mer

Hur du väljer rätt inkontinensskydd

Faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det kan vara faktorer som kön, livsstil och typ av inkontinens. Många är till exempel osäkra på om kroppsformade skydd eller engångsbyxor är rätt lösning med hänsyn till livsstil och vet inte hur man hittar rätt absorptionsnivå eller produktstorlek.  

Läs mer

Ansträngningsinkontinens eller stressinkontinens

Ansträngningsinkontinens – eller stressinkontinens – är den vanligaste formen av inkontinens, som drabbar cirka 1 av 5 kvinnor över 40 år. Ansträngningsinkontinens uppstår i allmänhet under fysisk ansträngning som löpning, hopp, tunga lyft och hosta, vilket är anledningen till att det ofta kallas just ansträngningsinkontinens.

Läs mer