Alternativ till plast

Egenskaper hos alternativa material. Med den pågående debatten om plast söker många konsumenter efter alternativa material. Men vilka alternativ finns det? Och vilka är för- och nackdelarna med de olika materialen? 

Vilket material är rätt för mig?

ABENA rekommenderar alltid att du väljer material och produkter som passar dina behov. En mängd olika faktorer påverkar beslutsprocessen: din matproduktionsprocess, möjligheterna att sortera och återvinna och hur viktig en grön hållbar profil är för din verksamhet.

Läs mer om egenskaperna hos olika alternativa hållbara material nedan eller kontakta oss för att få reda på mer om dina val.

Papper

Med det naturliga ursprunget och förmågan att vara helt biologiskt nedbrytbart och komposterbart, är papper ett miljövänligt material. Dessutom har papper fördelen att vara 100% förnybart och sönderdelas snabbt eftersom fiberstrukturen lätt löses upp i naturen.

Trä

Trä är miljövänligt tack vare sitt naturliga ursprung och är därför helt biologiskt nedbrytbart och komposterbart. Dessutom är trä koldioxidneutralt och har fördelen av att vara 100% förnybart.

Bagasse

Bagasse är ett miljövänligt alternativ till plast. Det är ett material som tillverkas av restavfall från sockerproduktion. När sockret extraheras från sockerröret blir det fibrer kvar. De här fibrerna kan användas till olika typer av produkter och är lämpliga för varma och kalla rätter, och även för uppvärmning i mikrovågsugn. Dessutom är Bagasse 100% biologiskt nedbrytbart och kan enkelt komposteras. Vid kontrollerad kompostering bryts det ner inom 30-90 dagar.

Palmblad

Produktionen av palmbladsprodukter är mycket enkel och hållbar. De naturligt fallna palmbladen samlas upp på palmplantagen, rengörs och värmepressas till olika storlekar och former. Med denna typ av produktion är palmblad 100% fria från kemikalier och andra tillsatser, samt helt biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Resultatet är ett starkt material med en elegant, träliknande struktur. Dessutom är palmblad koldioxidneutralt och 100% förnybart.

Kaolinbeläggning

En kaolinbeläggning innebär att kartongens översida är belagd med ett ultratunt lager kaolin (lera). Det innebär ingen extra barriär, utan bara ett naturligt lager som gör ytan lite smidigare. Kaolinbeläggningen är biologiskt nedbrytbar, komposterbar och av naturligt ursprung.

Vanligt förekommande frågor

Vad betyder biologiskt nedbrytbart?
Att vara biologiskt nedbrytbart innebär att materialet har förmågan att sönderdelas helt i naturen utan någon särskild hantering. Materialet eller produkten är av 100% naturligt ursprung utan användning av skadliga kemikalier eller tillsatser. Dessa material förvandlas till vatten, koldioxid och biomassa när de sönderdelas, utan några andra restprodukter.

Vad betyder komposterbar?
Att vara komposterbar innebär att materialen är biologiskt nedbrytbara under specifika förhållanden, vilket innebär att de kan sönderdelas i en industriell komposteringsanläggning. Dessa produkter uppfyller kraven i den europeiska förordningen EN 13432, som kräver att komposterings-tiden kan ta mellan 90-180 dagar utan att lämna några giftiga rester.

Vad är sambandet mellan biologiskt nedbrytbart och komposterbart?
Material från rena naturresurser som trä, bagasse, palmblad och pappersmassa anses vara biologiskt nedbrytbara utan testning i enlighet med den europeiska standarden EN 13432.

Medan bioplast, såsom PLA, måste testas för biologisk nedbrytbarhet innan de ses som komposterbara. Produkter som är testade för biologisk nedbrytbarhet enligt europeiska standarden EN 13432 är märkta med Din Certco.

Vad är ett kolavtryck?
Kolavtrycket är en beskrivning och mätning av den totala mängden koldioxidutsläpp från aktiviteter av individer, företag, organisationer, tjänster och produkter som konsumeras inom en viss tidsram. Kolavtrycket används för att tydligt upplysa om hur olika beteenden påverkar planeten.

Vad betyder det att vara koldioxidneutral/kolneutral?
Ett material karakteriseras som koldioxidneutralt om det inte släpper ut mer koldioxid under förbränning än det gör vid naturlig nedbrytning. 

Kontakta oss

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

EU-direktiv för engångsartiklar i plast

Troligen har du redan hört talas om EU-direktivet för engångsartiklar i plast. Men vad innebär det för dig och ditt företag? Vi hjälper dig få lite mer klarhet i frågorna.

Läs mer

Över 20 år med det nordiska Svanenmärket

Det nordiska Svanenmärket är det officiella nordiska miljömärket. När ABENA år 1998 certifierades med det nordiska Svanenmärket var det första gången någonsin som det mycket eftertraktade miljömärket tilldelades barnblöjor. Två år därefter var ABENA även först med att få det nordiska Svanenmärket för inkontinensprodukter. 

Läs mer

Din väg till miljövänlig rengöring

Ett miljövänligt rengöringsalternativ skyddar dig, din omgivning och miljön från onödig exponering av giftiga ämnen.

Läs mer

Svanenmärkt kaffebägare

ABENA Sverige introducerar nu en Svanenmärkt bägare. De nya bägarna ger konsumenterna möjlighet att dricka kaffe i bägare som lever upp till tuffa miljö- och kemikaliekrav.

Läs mer