Zorggroep Elde Maasduinen: ”Det är effektivt, men ger framför allt bättre vård”

Hos Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) engagerar sig 2 000 anställda och 1 400 volontärer dag och natt för att ta hand om 3 500 äldre invånare i centrala och nordöstra Brabant i Nederländerna. På det småskaliga vårdboendet ”De Vlaswiek” i Liempde började ZGEM nyligen använda ABENA Nova.

Erfarenheter av ABENA Nova

I denna artikel delar José van den Langenberg och Ine van Gestel från omsorgsgruppen Elde Maasduinen i Nederländerna sina erfarenheter kring användandet av ABENA Nova. Hur tog de sig an detta pilotprojekt och hur hanterar de implementeringen av digital inkontinensvård?

Vad tycker boende och anställda om ABENA Nova? Uppfyller den digitala inkontinensprodukten det som de förväntade sig? Och hur implementerar man sjukvårdsinnovation i praktiken? José van den Langenberg (vårdargivare) och Ine van Gestel (vårdgivare) som agerade ”ambassadörer” under pilotprojektet med ABENA Nova delar med sig av sina erfarenheter.

Vad innebär egentligen er roll som ambassadör?
José: ”Först och främst att entusiasmera teamet. Men det är ingen svår uppgift här. Alla ville samarbeta och de flesta anställda behövde egentligen inte övertalas.”

Ine: ”I början var vi ibland tvungna att förklara vad mervärdet var. Då uppmanade vi till att bara prova i ett par veckor och så småningom har alla blivit entusiastiska.”

När bestämde ni er för att arbeta med ABENA Nova? Och varför?
José: ”Vi började faktiskt redan arbeta med det för två år sedan. Vi letade efter bästa möjliga sätt att hantera inkontinensvården på avdelningen. För personer med demens är det en stimulans varje gång du tar dem till toaletten, speciellt om det visar sig vara för ingenting. Vi vill inte belasta människor i onödan. Vi är måna om våra boendes välmående.”

Ine: ”Vi hade ännu hört talas om ABENA Nova, utan stötte på det när vi började söka på internet. Vår innovationsavdelning tog sedan det vidare och återkom till oss förra sommaren med idén att genomföra en pilot med ABENA Nova.”

”Man vill inte stimulera oroliga personer genom att ta dem till toaletten i onödan. För sängliggande boende kan onödiga byten leda till känslor av skam, ledsamhet eller ilska.”
Ine van Gestel, vårdgivare och  NOVA-ambassadör hos Zorggroep Elde Maasduinen

Hur startar man upp ett sådant pilotprojekt?
José: ”Det är 32 boende i detta område, varav 16 i vår egna avdelning, Vlaspit. När vi påbörjade pilotprojektet hade vi fler boende här som kvalificerade sig för digitala inkontinenshjälpmedel än på den andra avdelningen, Vlasblom. Därför började vi på vår avdelning. Det första steget var att göra en utgångsberäkning tillsammans med ABENA.”

Kan ni redan nu säga något om fördelarna med ABENA Nova?
José: ”Vi har redan haft en utvärdering. Graferna visar att det krävs färre byten per dag. Som ett resultat är också konsumtionen av inkontinensprodukter mindre. Tidigare fick vi bädda rent tre sängar extra per dag; detta har blivit betydligt mindre nu. Allt detta sparar tid. Men framför allt har ABENA Nova gjort mycket gott för de boendes välmående.”

”Genom att anpassa tiden för byte av inkontinensprodukt till den boende kan du verkligen ge personlig omvårdnad.”
Ine van Gestel, vårdgivare och  NOVA-ambassadör hos Zorggroep Elde Maasduinen

Kan du ge konkreta exempel på hur ABENA Nova har förbättrat de boendes välbefinnande? 
Ine: ”Vi har en boende som verkligen tycker om att delta vid aktiviteter. Tidigare var vi ofta tvungna att avbryta aktiviteter i förväg eftersom vi inte visste om det kanske skulle ske en olycka. Vid halv elva var det dags för toalettbesök. Nu kan vi se i Nova-appen om det kan vänta ytterligare en timme och hon istället kan fortsätta med aktiviteten.”

José: ”Det finns också två boende som bara använder inkontinensprodukter på natten. Deras sängar var ofta blöta på morgonen, eller så var vi tvungna att väcka dem för ett byte på natten oavsett om det behövdes eller inte. Om de urinerar i sömnen nu ser du genast vad som är den bästa åtgärden. Orange? Då är det inte så farligt och du kan låta dem sova. Röd? Då byter vi direkt, även om klockan är 03.00. De slipper åtminstone en våt säng på morgonen. De som arbetar nattskiftet kan också sätta igång en tvättmaskin direkt vilket innebär att det istället finns tid för extra omsorg på morgonen.”

Ine: ”Man vill inte stimulera oroliga personer genom att ta dem till toaletten i onödan. För sängliggande boende kan onödiga byten leda till känslor av skam, ledsamhet eller ilska. Så ja, färre onödiga byten kommer resultera i mer tid, men framför allt bättre vård.”

Berätta lite mer om tidsbesparingarna. Vad gör ni med tiden ni sparar? Man hör regelbundet från sjukvårdspersonal att tiden glider mellan fingrarna. Vad är er erfarenhet av det?
José (skrattande): ”Vi har inga problem med det, vet du. Den tid vi sparar lägger vi på de boendes välmående. Tar de där extra tio minuterna på morgonen att sitta på sängkanten och prata lite. Går ut tillsammans en stund. Eller spelar ett spel, för att man inte behöver bädda rent i de där tre extra sängarna. Nej, det skiftet gjorde vi snabbt.”

”Vi spenderar tiden vi sparar på de boendes välmående.”
José van den Langenberg, vårdgivare och  NOVA-ambassadör hos Zorggroep Elde Maasduinen

På tal om skifte: att introducera ABENA Nova kräver också ett annat arbetssätt. Hur lyckas man med det?
Har ni några tips till andra omsorgsorganisationer som brottas med detta?
José: Skiftet gick väldigt smidigt för oss. Det var aldrig något problem. Men det beror främst på teamets attityd. Nästan alla var entusiastiska redan från början.”

Ine: ”Om entusiasmen och viljan finns där, då har du kommit en lång bit på vägen. Det är bara i början det tar lite tid att vänja sig. Hur man sätter fast sensorn på produkterna, sådana enkla saker. Inom en vecka eller två har alla bemästrat det. Likadant med appen. I början kollar du fortfarande varje dag om telefonen har kontakt, men inte efter två veckor. Hos oss finns telefonen på en fast plats nära medicinvagnen. Då behöver vi inte gå runt med en extra telefon i fickan. När vi går förbi medicinvagnen tittar vi på telefonen då och då för att se om någon behöver ett byte.”

José: ”I början lämnade vi också en anteckningsbok framme där kollegorna kunde skriva ned sina frågor varje dag. Om vi inte visste svaren tog vi med oss frågorna till våra möten med Jet, vår kontaktperson på ABENA. Det var inte direkt några stora frågor, mest praktiska saker. Att ett clips hade lossnat, till exempel. Då fick vi några tips från Jet och problemet var löst.”

Ine: ”Vi kollade också på justeringar tillsammans, till exempel för boende som led av hudirritation. Då har vi justerat volymen [urin] för att kunna göra bytena tidigare. Genom att anpassa tiden för byte av inkontinensprodukt till de boende kan du verkligen ge personlig omvårdnad.”

“I början lämnade vi en anteckningsbok framme där kollegorna kunde skriva ned sina frågor som vi sedan tog med till våra möten med ABENA.”
– José van den Langenberg, vårdgivare och  NOVA-ambassadör hos Zorggroep Elde Maasduinen

Pilotprojektet har varit framgångsrikt. Vad kommer härnäst?
José: ”Vi har faktiskt sakta skiftat från pilotprojekt till daglig användning. Nu har vi också blivit ombedda att starta upp det på vår andra avdelning.” 

Ine: ”Vi ska snart ha ett Zoom-möte med våra kollegor på innovationsavdelningen för att dela våra erfarenheter. Senare ska vi även ha möte med BrabantZorg, en annan organisation. De vill också veta vad vi tycker om ABENA Nova.”