Hudproblem och inkontinens

Inkontinens är besvärande nog i sig, men alla personer med inkontinens riskerar dessutom att utveckla hudproblem som  inkontinensassocierad dermatit (IAD).

Den goda nyheten är att inkontinensassocierade hudproblem kan minskas och botas när de behandlas tidigt – och i de flesta fall till och med förebyggas. Mycket kan göras genom att tillämpa ett strukturerat hudvårdsprogram och använda lämpliga produkter som skyddar huden i de utsatta områdena.

Orsaker till hudproblem

Inkontinens gör huden särskilt känslig för hudproblem. Fukt och våthet påverkar hudens struktur och gör det möjligt för bakterier och svamp att komma mellan hudlagren.

Inkontinensassocierad dermatit (IAD) är ett hudtillstånd som uppstår när huden skadas till följd av exponering för urin och/eller avföring. Huden blir mer alkalisk när den exponeras för urin och/eller avföring och skapar en miljö där mikroorganismer kan frodas, vilket ökar risken för hudinfektioner som IAD.

Det drabbade området är vanligtvis rött med otydliga och fläckiga kanter, och huden kan kännas varmare och fastare på grund av den underliggande inflammationen. 

Om du använder en inkontinensprodukt är det viktigt att använda en högkvalitativ produkt som är andningsbar, samt att byta den ofta för att upprätthålla frisk hud. Risken för hudproblem minskar när du håller huden torr och ren samt minimerar läckage.

Förebygga hudproblem – och IAD

Att förebygga är bättre än behandling och när det gäller inkontinens är god hygien av yttersta vikt. Med rätt slags hudvård och inkontinensvårdrutiner kan de flesta inkontinensrelaterade hudproblem förebyggas, eller reduceras och botas vid tidig och korrekt identifiering.

För att hålla huden ren, torr och frisk ska en daglig hudvårdsrutin dessutom följas.

Med inkontinens- och hudvårdsprodukter från ABENA minskar du risken för hudproblem. Våra inkontinensskydd håller dig torr längre och vårt hudvårdssortiment erbjuder både skyddande och vårdande produkter.

Tips för förebyggande och behandling mot hudsjukdomar relaterade till inkontinens

  1. Daglig undersökning av huden efter märkbara förändringar (fuktig hud, rodnad, sprickor, ytskador, förhöjd temperatur, eksem eller hudutslag är tecken på att det är dags att träffa en läkare).
  2. Använda högkvalitativa inkontinensprodukter som andas.
  3. Dutta huden istället för att gnugga för att undvika att irritera huden. Eller använd en sprayprodukt för att undvika överdriven gnuggning.
  4. Undvik sängkläder, handdukar eller kläder som irriterar huden.
  5. Efter rengöring av huden (vi rekommenderar en produkt från vårt gröna sortiment som rengör utan vatten) blir nästa steg att återfukta och skydda med en salva (till exempel en produkt från ABENA:s gråa sortiment).
  6. Upprätthålla en hälsosam kost och begränsa konsumtion av alkohol, såsom öl och vin etc.

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Produkter

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Hur du väljer rätt inkontinensskydd

Faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det kan vara faktorer som kön, livsstil och typ av inkontinens. Många är till exempel osäkra på om kroppsformade skydd eller engångsbyxor är rätt lösning med hänsyn till livsstil och vet inte hur man hittar rätt absorptionsnivå eller produktstorlek.  

Läs mer

Typer av inkontinens

Inkontinens kan ha olika orsaker. Att förstå den underliggande orsaken och typen av inkontinens är avgörande för att förstå de olika behandlingar och produkter som finns tillgängliga.

Läs mer

ABENA Nova - Ett värdigt liv med inkontinens

ABENA Nova med MediSens förbättrar livskvaliteten och minskar arbetsbelastningen för vårdgivare. 

Läs mer

Att förebygga urinlukt på vårdboenden och äldreboenden

Lukten av urin kan vara en oönskad bieffekt i de hem eller vårdboenden där inkontinens är en faktor. Att förebygga lukt är viktigt för både boendes och vårdpersonals livskvalitet. Ta reda på vad som orsakar urinlukt och hur bra inkontinensvård kan bidra till att förhindra oönskad lukt. 

Läs mer