Så förbereder sig ABENA AB för EU:s Avskogningsförordning

EUDR, eller vanligen benämnt som Avskogningsförordningen, publicerades den 29 juni 2023. Företag som berörs av förordningen har nu fram till den 30 december 2025 på sig att anpassa sin verksamhet enligt de nya reglerna. Förordningen ställer höga krav på spårbarhet och dokumentation av leverantörskedjan för berörd råvara och gäller alla europeiska företag. Inom EU blir det även förbjudet att sälja och exportera produkter som har bidragit till avskogning. ABENA ABs Hållbarhets-, Kvalitets-, och Miljöansvariga Sofia Lindell berättar mer om hur den nya förordningen kommer påverka dig som kund till ABENA AB.

Förordningens bakgrund

Mellan 1990 och 2020 har 420 miljoner hektar skog avverkats runt om i världen – en yta lika stor som hela EU. Avskogning driver klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och skapar störningar i livsviktiga ekosystem1.

För att bromsa utvecklingen har EU tagit fram ett nytt regelverk: EUDR (European Union Deforestation Regulation) som träder i kraft den 30 december 2025 – från med måste produkter som säljs inom eller exporteras från EU vara avskogningsfria. Alla europeiska företag måste även kunna verifiera den exakta platsen där varje påverkad råvara (trä, kaffe, soja, oljepalm, kakao, gummi, nötkreatur) har sitt ursprung samt kartlägga hela leverantörskedjan för varje berörd produkt.

  Den nya lagstiftningen ställer krav transparens och spårbarhet mellan företag en helt ny nivå. För att leva upp till kraven i förordningen fokuserar vi på samarbete och dialog med våra leverantörer, säger Sofia Lindell.

Sofia Lindell ABENA AB
Sofia Lindell, Hållbarhets-, kvalitets-, och Miljöansvarig på ABENA AB

 Så går förberedelserna till

Inför att det nya regelverket träder i kraft under december 2025 har ABENA AB uppdaterat interna processer och rutiner, samt tagit fram verktyg för att förbereda sig.

–  Inom ABENA-koncernen har vi utvecklat verktyg för att samla in och dokumentera efterfrågad data och på lokal nivå har vi skapat riskbedömningar utefter detta. På koncernnivå har vi även samlat en IT-grupp som ska driva frågan om hur vi enkelt kan följa vilka av våra produkter som omfattas av EUDR, fortsätter Sofia.

Utöver allt dokumentationsarbete kartlägger vi också vår egen leverantörskedja:

–  Vi har nästan alla våra leverantörer inom EU, vilket vi ser som positivt. Enligt kraven i förordningen har vi även tagit fram nya rutiner för rapportering av våra inköp i EU:s informationssystem TRACES (plattformen där alla företag ska registrera sina EUDR-intyg), berättar Sofia.

Så påverkas du som kund till ABENA AB

ABENA AB tillverkar produkter som innehåller trä (papper), till exempel tvättlappar, haklappar och skyddslakan. Utöver dessa produkter kommer även tallrikar, bägare, bestick, servetter och latexhandskar (innehåller gummi) att omfattas.

Om du är en liten kund till ABENA AB behöver du endast få tillgång till referensnummer från
TRACES, medan större kunder ansvarar för att själva samla in dokumentation från samtliga av sina leverantörer, detta kopplat till kraven i förordningen om tillbörlig aktsamhet2.
Som producent tillhandahåller dock ABENA AB nödvändig dokumentation kopplat till våra produkter, oavsett ditt företags storlek.

–  Med det sagt behöver såklart varje företag inom EU ta sitt eget ansvar. Vi på ABENA AB ställer nu samma frågor till våra leverantörer som våra kunder ställer till oss, säger Sofia.

En positiv förändring för framtiden

Det nya regelverket ställer höga krav på både små och stora företag och innebär en stor förändring gällande dokumentation, men trots det är ABENA AB positiva till förordningen.

–  Det finns fortfarande vissa oklarheter kring regelverket, men vi följer utvecklingen och anpassar vårt arbete efter det. Eftersom det är en lagstiftning måste vi självklart följa regelverket, men det är samtidigt en förändring som vi står bakom, avslutar Sofia.

 

Källhänvisning

1 https://www.europarl.europa.eu/topics/sv/article/20221019STO44561/orsakerna-till- avskogning-och-hur-eu-tacklar-det

2 https://www.skogsstyrelsen.se/lag-och-tillsyn/avskogningsforordningen/system-for-tillborlig-aktsamhet/