Vad handlar engångsplastdirektivet om?
EU-direktivet om engångsartiklar i plast trädde i kraft den 3 juli 2021 och syftar till att minska användandet av vissa plastprodukter som har en negativ inverkan på miljön och som orsakar skador på djurlivet. En del plastprodukter är helt förbjudna och andra produkter kommer få krav för minskad, mer och bättre konsumtion. Producenter kommer även få ta större ansvar för skräpet som produkterna genererar. Det övergripande målet med direktivet är en mer cirkulär ekonomi och att minska mängderna plast i haven.
Ny lag för take away-produkter från 1 januari 2024
Naturvårdsverket har, på uppdrag av Sveriges regering, tolkat EU-direktivet att reducera mängden engångsplast på marknaden och satt mål att minska konsumtionen av engångsmuggar och engångsmatlådor i Sverige med 50% senast 2026.
Beslutet säger att alla som serverar mer än 150 portioner per dag, måste från den 1 januari 2024 även kunna erbjuda flergångsalternativ. Från och med 2026 är det 75 portioner per dag som gäller.
Bägare i 100% plast kommer bli helt förbjudet. Bägare som innehåller mer än 15% plast blir också förbjudet från och med 1 januari 2024. Engångsbägare och -matlådor som inte är helt i plast får fortsätta användas, om man som aktör samtidigt erbjuder konsumenter möjligheten att få mat och dryck serverad i en återanvändbar bägare eller matlåda, informerar om påverkan som användandet av engångsbägare- och matlådor har på miljön, samt informerar om fördelarna med minskad förbrukning av engångsprodukter.
Vad menas egentligen med flergångsprodukt?
Flergångsprodukter är avsedda att användas flera gånger innan de kasseras eftersom de är utformade att inte gå sönder eller fungera sämre efter en användning. Flergångsprodukter uppfattas och används oftast av konsumenter som en återanvändbar produkt.
Vilka produkter är idag förbjudna att släppa ut på den svenska marknaden?
- Engångsbestick av plast
- Sugrör och omrörare av plast
- Mat- och dryckesbehållare samt engångsbägare i EPS (t ex frigolit)
- Korkar och lock som innehåller EPS
- Plasttallrikar och engångstallrikar i andra material, om de har en beläggning eller laminat av plast
- Ballongpinnar och bomullspinnar
- Konfetti som innehåller plast
Detta kan vi på ABENA erbjuda dig
Vi på ABENA hjälper dig att hitta rätt lösningar för dina behov. Vi vill förse dig med bästa möjliga alternativ på produkter och material som kan användas som ersättare.
Hållbara alternativ
Bagasse
Bagasse är ett material gjort på överblivna fibrer från sockerrörsproduktion som är 100% naturliga. Produkter i bagasse är mycket robusta, väl lämpade för varma och kalla livsmedel samt för uppvärmning i mikrovågsugn. Ett premiumalternativ som finns i flera olika utföranden.
Trä
Ett miljövänligt val då det är helt biologiskt nedbrytbart och komposterbar. Dessutom är trä 100 % förnybart och ger ett naturligt, rustikt utseende på din matpresentation.
Papper
Papper finns i flera olika utföranden och i vårt breda sortiment finns allt från 100% naturligt papper till olika beläggningsalternativ. Papper är ett kostnadseffektivt alternativ utan att kompromissa på funktionaliteten.
Flergångsprodukter
Våra återanvändbara och tvättbara produkter är gjorda av 100% återvinningsbar PP (polypropen). Produkterna är testade och garanterade att klara upp till 125 tvättar. Enligt EN 12875-1:2005 går produkterna även att diska i diskmaskin. Genom att välja återanvändbart PP får du ett cirkulärt, lättare och okrossbart alternativ till glas och porslin som har lägre CO2 utsläpp jämfört med engångsplast.
Ytterligare information som kan vara till nytta
Böter för nedskräpning
Det är förbjudet att slänga skräp utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Förbudet innefattar även nedskräpning med enstaka föremål såsom cigarettfimpar och tuggummin. Det finns en straffbestämmelse som innebär att nedskräpning på allmänna platser kan leda till böter eller fängelsestraff i högst ett år.
Användbara länkar:
Övergripande, samlad information om engångsplast och direktivet:
www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/plast/engangsplast
Engångsplast och andra engångsprodukter:
www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/plast/engangsplast/olika-typer-av-engangsprodukter
Källor: regeringen.se, hsr.se, www.svenskforfattningssamling.se/sites/default/files/sfs/2021-11/SFS2021-996.pdf