EU-direktiv för engångsartiklar i plast

Troligen har du redan hört talas om EU-direktivet för engångsartiklar i plast. Men vad innebär det för dig och ditt företag? Vi hjälper dig få klarhet i frågorna.

Vad handlar engångsplastdirektivet om?

EU-direktivet om engångsartiklar i plast trädde i kraft den 3 juli 2021 och syftar till att minska användandet av vissa plastprodukter som har en negativ inverkan på miljön och som orsakar skador på djurlivet. En del plastprodukter är helt förbjudna och andra produkter kommer få krav för minskad, mer och bättre konsumtion. Producenter kommer även få ta större ansvar för skräpet som produkterna genererar. Det övergripande målet med direktivet är en mer cirkulär ekonomi och att minska mängderna plast i haven.

 

Ny lag för take away-produkter från 1 januari 2024

Naturvårdsverket har, på uppdrag av Sveriges regering, tolkat EU-direktivet att reducera mängden engångsplast på marknaden och satt mål att minska konsumtionen av engångsmuggar och engångsmatlådor i Sverige med 50% senast 2026.

Beslutet säger att alla som serverar mer än 150 portioner per dag, måste från den 1 januari 2024 även kunna erbjuda flergångsalternativ. Från och med 2026 är det 75 portioner per dag som gäller.

Bägare i 100% plast kommer bli helt förbjudet. Bägare som innehåller mer än 15% plast blir också förbjudet från och med 1 januari 2024.

Engångsmatlådor i plast samt engångsbägare som innehåller tillåten plastmängd (upp till 15%) får fortsätta användas, om man som aktör samtidigt erbjuder konsumenter möjligheten att få mat och dryck serverad i en återanvändbar bägare eller matlåda, informerar om påverkan som användandet av engångsbägare- och matlådor har på miljön, samt informerar om fördelarna med minskad förbrukning av engångsprodukter.

 

Vad menas egentligen med flergångsprodukt?

Flergångsprodukter är avsedda att användas flera gånger innan de kasseras eftersom de är utformade att inte gå sönder eller fungera sämre efter en användning. Flergångsprodukter uppfattas och används oftast av konsumenter som en återanvändbar produkt.

 

Vilka produkter är idag förbjudna att släppa ut på den svenska marknaden? 
  • Engångsbestick av plast
  • Sugrör och omrörare av plast
  • Mat- och dryckesbehållare samt engångsbägare i EPS (t ex frigolit)
  • Korkar och lock som innehåller EPS
  • Plasttallrikar och engångstallrikar i andra material, om de har en beläggning eller laminat av plast
  • Ballongpinnar och bomullspinnar
  • Konfetti som innehåller plast 

Från och med februari 2023 är även ca 200 PFAS-ämnen förbjudna. Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida

 

Vad innebär detta för mig?

På grund av den nya lagen behöver de allra flesta som serverar måltider och drycker i engångsartiklar se över sin verksamhet och eventuellt göra vissa anpassningar. Det kan exempelvis gälla materialval, återvinning eller logistik kring flergångsprodukter.

Detta kan vi på ABENA erbjuda dig

Vi på ABENA finns här för dig och hjälper dig att hitta rätt lösningar för just dina behov. Tillsammans väljer vi ut lämpliga ersättare till de produkter som inte längre får användas.

 

Hållbara alternativ

Vi på ABENA rekommenderar alltid att du väljer material och produkter som passar dina behov. En mängd olika faktorer påverkar beslutsprocessen: din matproduktionsprocess, möjligheterna att sortera och återvinna, hur viktig en grön hållbar profil är för din verksamhet, m.m

 

Bagasse

Bagasse är ett material gjort på överblivna fibrer från sockerrörsproduktion som är 100% naturliga. Produkter i bagasse är mycket robusta, väl lämpade för varma och kalla livsmedel samt för uppvärmning i mikrovågsugn. Ett premiumalternativ som finns i flera olika utföranden.

Våra produkter i bagasse

 

Trä

Ett miljövänligt val då det är helt biologiskt nedbrytbart och komposterbar. Dessutom är trä 100 % förnybart och ger ett naturligt, rustikt utseende på din matpresentation.

Våra produkter i trä

 

Papper

Papper finns i flera olika utföranden och i vårt breda sortiment finns allt från 100% naturligt papper till olika beläggningsalternativ. Papper är ett kostnadseffektivt alternativ utan att kompromissa på funktionaliteten.

Våra pappersprodukter

 

Flergångsprodukter

Våra återanvändbara och tvättbara produkter är gjorda av 100% återvinningsbar PP (polypropen). Produkterna är testade och garanterade att klara upp till 125 tvättar. Enligt EN 12875-1:2005 går produkterna även att diska i diskmaskin. Genom att välja återanvändbart PP får du ett cirkulärt, lättare och okrossbart alternativ till glas och porslin som har lägre CO2 utsläpp jämfört med engångsplast.

Våra flergångsprodukter

 

Palmblad

Naturligt fallna palmblad samlas upp, rengörs och värmepressas till olika storlekar och former. 100 % fria från kemikalier och andra tillsatser, samt helt nedbrytbara och komposterbara. Resultatet är ett starkt material med en elegant, träliknande struktur.

Våra palmbladsprodukter

 

Kaolinbeläggning

Kartongens översida är belagd med ett ultratunt lager kaolin (lera). Det innebär ingen extra barriär, utan bara ett naturligt lager som gör ytan lite smidigare. Kaolinbelägg¬ningen är biologiskt nedbrytbar, komposter¬bar och av naturligt ursprung.

Våra produkter med kaolinbeläggning

 

Serveringsförslag på flergångstallrikar

Ytterligare information som kan vara till nytta

Böter för nedskräpning

Det är förbjudet att slänga skräp utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Förbudet innefattar även nedskräpning med enstaka föremål såsom cigarettfimpar och tuggummin. Det finns en straffbestämmelse som innebär att nedskräpning på allmänna platser kan leda till böter eller fängelsestraff i högst ett år.

 

Användbara länkar:

Övergripande, samlad information om engångsplast och direktivet:
www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/plast/engangsplast

Engångsplast och andra engångsprodukter:
www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/plast/engangsplast/olika-typer-av-engangsprodukter

Källor: regeringen.se, hsr.se, www.svenskforfattningssamling.se/sites/default/files/sfs/2021-11/SFS2021-996.pdf, http://https//www.kemi.se/hallbarhet/amnen-och-material/pfas/fragor-och-svar-om-forslag-till-bred-pfas-begransning 

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Alternativ till plast

Egenskaper hos alternativa material. Med den pågående debatten om plast söker många konsumenter efter alternativa material. Men vilka alternativ finns det? Och vilka är för- och nackdelarna med de olika materialen? 

Läs mer

Svanenmärkt kaffebägare

ABENA Sverige introducerar nu en Svanenmärkt bägare. De nya bägarna ger konsumenterna möjlighet att dricka kaffe i bägare som lever upp till tuffa miljö- och kemikaliekrav.

Läs mer

Våra åtaganden till 2030

Vi vill bevisa att det är möjligt att påverka vår försörjningskedja i positiv riktning utan att äventyra miljön, kvaliteten eller vårt sociala ansvar. Hållbarhet är inget nytt för oss. I över 30 år har vi arbetat målmedvetet för att forma en bättre framtid - och vårt arbete fortsätter.

Läs mer

Gå med i den hållbara vågen – välj miljövänliga serveringsprodukter

Miljömärkningar och certifikat visar vägen. Det kan vara svårt att orientera sig i alla valmöjligheter som finns när du ska duka bordet med miljövänliga produkter. Att välja produkter med internationellt erkända miljömärkningar och certifieringar är alltid en bra start.

Läs mer