Graviditet och inkontinens

Graviditet är en fantastisk tid för de flesta kvinnor, men många blivande mödrar upplever också de mindre charmiga aspekterna: trötthet, orolig mage, smärta i nedre delen av ryggen. Dessutom lider många kvinnor av inkontinens under och efter graviditeten. 

Uppskattningsvis 40 procent av kvinnorna upplever urininkontinens under graviditeten. Bland gravida kvinnor över 35 år och överviktiga kvinnor är den andelen ännu högre.

I de flesta fall tar det upp till ett år för fullständig återhämtning efter förlossning, även om många symptom lindras inom sex veckor. Vissa kvinnor lider längre, vissa även för resten av livet om deras symptom går obehandlade.

Urinvägsinfektion

Ett frekvent kissande och urininkontinens hos kvinnor kan ofta vara ett tecken på urinvägsinfektion. Vid misstanke om urinvägsinfektion rekommenderas att konsultera en läkare. Den gravida är mer benägen att få urinvägsinfektion än annars, eftersom livmodern alltmer kommer att trycka mot urinblåsan och urinrören, och dessutom är det svårt att helt tömma urinblåsan under graviditeten. Detta kan öka risken för bakterier och efterföljande urinvägsinfektion.

Symptomen kan skilja sig mycket åt, då vissa kvinnor upplever en obekväm känsla av tryck mot blåsan, medan andra kan uppleva Braxton Hicks-sammandragningar – även känt som förvärkar eller falska värkar. Ännu ett symptom på urinvägsinfektion är smärta vid urinering.

Det är viktigt för gravida att urinvägsinfektion behandlas, eftersom infektioner kan irritera livmodern och provocera sammandragningar som leder till värkar och för tidig födsel.

Orsaker till graviditetsinkontinens

Kroppen förändras mycket under graviditeten. Särskilt under de första månaderna måste kroppen vänja sig vid många förändringar, som till exempel illamående, inkontinens, smärtor och flera andra besvär och obehagliga sjukdomar/symptom.

Inkontinens under graviditeten orsakas delvis av förändrade hormoner i kroppen. Efter tre månaders graviditet börjar dessutom livmoderns vikt sätta tryck på urinblåsan, vilket gör att den känns full allt snabbare ju längre graviditeten fortskrider.

Graviditetshormonet hCG (Human Chorionic Gonadotropin) är en stor bidragande orsak till urinproblem under graviditeten. Hormonet orsakar en ökning av mängden blod i kroppen och blodtillförseln till njurarna sker snabbare än normalt. Detta resulterar i att blåsan fylls upp mer och snabbare, som i sin tur leder till att den gravida kvinnan behöver gå på toaletten oftare.

Ansträngningsinkontinens under graviditeten

Medan hormonella förändringar säkerställer att musklerna i urinröret och bäckenbotten sträcks ut inför förlossningen av barnet, så orsakar de även försvagning av bäckenbottenmuskulaturen.

Försvagningen av bäckenbottenmuskulaturen har också en irriterande nackdel. Inkontinens och läckage kan uppstå om trycket på blåsan blir för stort. Detta kan till exempel ske vid skratt, hosta, tunga lyft och andra fysiska ansträngningar. Det här är anledningen till att en del kvinnor upplever ansträngnings- eller stressinkontinens under och efter graviditet.

Ansträngningsinkontinens är vanligare mot slutet av graviditeten och påverkar upp mor 50-70 procent av gravida kvinnor.

Tips för att hantera inkontinens under graviditeten

Först och främst – du är inte ensam! Inkontinens under graviditeten är mycket vanligt och försvinner i allmänhet inom de första månaderna efter förlossningen, när musklerna fått tid att läka. Återhämtning efter graviditet tar tid. Muskelvävnaderna återfår automatiskt styrkan månaderna efter förlossning. Många symptom försvinner inom 6 veckor, medan full återhämtning kan ta upp till ett år.

Som tur är finns det strategier för att förebygga inkontinens och för att hjälpa med återhämtning efter födseln. Kom ihåg att det kanske inte är möjligt att helt och hållet förhindra läckage, men dessa strategier kan även bidra till att göra återhämtningen enklare och snabbare.

Tips 1

  • Undvik alkohol och rökning. Det ökar inte bara risken för missfall och hälsoproblem, utan påverkar också inkontinens negativt.

Tips 2

  • Bäckenbottenövningar kan främja återhämtning och kan startas före eller under graviditeten. Genom att göra dagliga övningar kan risken för inkontinens och dess symptom minskas. Vi tipsar om appen Tät, som bygger på klinisk erfarenhet och forskning vid Umeå universitet. Appen kan laddas ned både för iOS och Android, och appen har gjorts tillgänglig för bäckenbottenträning och för självbehandling av ansträngningsinkontinens samt för forskningsändamål.
  • Öva in att alltid knipa vid hosta, nysningar och tunga lyft.
  • En fysioterapeut kan hjälpa till att hitta rätt övningar. En fysioterapeut kan även ge personliga råd kring rätt toalettposition, generellt toalettbeteende och mat- och dryckesvanor.

Tips 3

  • I motsats till vad många tror är det viktigt att fortsätta dricka tillräckligt. Uttorkning kan leda till irriterad och känslig urinblåsa samt infektioner, vilket gör inkontinenssymptomen värre.

Tips 4

  • Om du redan kniptränat regelbundet i flera månader och besvär fortfarande upplevs – sök hjälp hos en gynekolog för bedömning. Var noga med att berätta hur du upplever besvären och hur din livskvalitet påverkas. Tycker du att det är svårt att prata om dina besvär? Skriv ner dina besvär på papper och lämna vid bokad tid.
Kontakta oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta en specialist

Om du behöver råd eller expertkunskap.

Kundservice

​Vi är redo att hjälpa dig med dina frågor.​

Skicka mail till oss

Skriv ett meddelande till oss så återkommer vi inom 48 timmar.
Skicka mail till oss

Ny kund

Kontakta oss om du inte har ett konto hos oss.
Ansök om konto