Överrinnings- eller droppinkontinens

Vid överrinningsinkontinens eller som det också kallas, droppinkontinens, är urinblåsan nästan bokstavligen överfull och ”rinner över”. Personer med överrinningsinkontinens kan inte tömma urinblåsan helt, vilket leder till att blåsan blir överfylld och så småningom resulterar det i droppar av överrinningsurin.

Kön och ålder är dock inte direkta orsaker till överrinningsinkontinens. Vanligtvis finns det underliggande problem som prostataproblem, (godartad) prostataförstoring, svullnad i äggstockarna och livmodern, diabetes eller användning av vissa läkemedel som antidepressiva.

Överrinnings- eller droppinkontinens kan också orsakas av så kallad ”partyblåsa”, som uppstår när kissnödigheten undertrycks under en lång tid och därmed försvagar blåsväggen.

Hur fungerar blåsan?

För att förstå överrinningsinkontinens är det viktigt att veta hur blåsan fungerar. Urin produceras i njurarna, varifrån urinen rinner till urinblåsan. Om det finns mycket urin i urinblåsan blir området mellan urinledarna och urinrör något sträckt.

Att området blir något utsträckt aktiverar nerver i blåsväggen och skickar en signal till hjärnan att blåsan fylls. Detta händer när urinblåsan når en volym på cirka 0,2 liter, men trycket intensifieras ju mer blåsan fylls. I botten på urinblåsan finns öppningen till urinröret, där urinen lämnar kroppen.

När hjärnan får signalen stimulerar den musklerna runt blåsväggen att dra ihop sig och skickar en signal till sfinktermuskeln att slappna av så att personen kan urinera. Överrinningsinkontinens uppstår om de sensoriska nerverna eller musklerna runt urinblåsan inte fungerar korrekt, vilket gör det omöjligt eller svårt att urinera.

Oftare hos män

Uppskattningsvis lider 10 till 15 procent av personer med inkontinens av överrinningsinkontinens. I motsats till andra typer av inkontinens, såsom ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens, så förekommer denna typ av inkontinens oftare hos män än hos kvinnor. Dessutom är överrinningsinkontinens vanligare hos äldre personer.

Vilka är vanliga orsaker till överrinningsinkontinens?

De flesta fall av överrinningsinkontinens uppstår hos äldre män, eftersom denna typ av inkontinens ofta är relaterad till prostataproblem som kan uppstå när prostatan växer i takt med åldrandet. Eftersom prostatan är belägen just intill urinröret, kan den i takt med att den blir större komma till att trycka mot urinröret så att urinet får allt mindre utrymme att ta sig vidare ut. Detta resulterar i att mannen får svårare att tömma hela urinblåsan.

Hos kvinnor kan svullnad i äggstockarna eller framfall av livmodern orsaka överrinningsinkontinens, medan njursten i urinröret eller operationer av eller runt urinblåsan kan orsaka (tillfällig) överrinningsinkontinens det också.

Hos barn kan en medfödd missbildning vara orsaken till överrinningsinkontinens. Diabetiker riskerar att nerver som styr musklerna i blåsväggen skadas, vilket leder till att blåsmusklerna drar ihop sig på fel sätt och blåsan därför inte pressas samman helt under urineringen. När detta händer blir blåsan så småningom överfylld och svämmar över utan att personen känner sig kissnödig.

Sök hjälp mot överrinningsinkontinens

Eftersom överrinningsinkontinens så småningom kan leda till njurproblem är det mycket viktigt att konsultera en läkare i tid. Överrinningsinkontinens kan inte alltid särskiljas från andra typer av inkontinens, så en läkare kommer ofta utföra en fysisk undersökning utöver att be patienten föra en urinerings-/kissdagbok.

Många män lever med överrinningsinkontinens och andra prostataproblem under lång tid utan att ta itu med det. Genom att ta itu med problemet tidigt kan orsaken undersökas och hittas i tid, för att förhindra obehagliga och allvarliga biverkningar.

Överrinningsinkontinens hos kvinnor kan ibland behandlas med bäckenbottenträning. Svullnad av äggstockarna eller livmodern kan avlägsnas genom kirurgi.
Kontakta oss

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Hur du väljer rätt inkontinensskydd

Faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det kan vara faktorer som kön, livsstil och typ av inkontinens. Många är till exempel osäkra på om kroppsformade skydd eller engångsbyxor är rätt lösning med hänsyn till livsstil och vet inte hur man hittar rätt absorptionsnivå eller produktstorlek.  

Läs mer

Inkontinens och män

Inkontinens hos män är vanligare än många tror. Vanligtvis beror inkontinens hos män på prostataproblem, men lyckligtvis finns det många behandlingsalternativ för män med inkontinens.

Läs mer

Kvinnor och inkontinens

Det uppskattas att dubbelt så många kvinnor som män lever med urininkontinens. Graviditet, förlossning och klimakteriet ökar risken för urininkontinens.

Läs mer

Ansträngningsinkontinens eller stressinkontinens

Ansträngningsinkontinens – eller stressinkontinens – är den vanligaste formen av inkontinens, som drabbar cirka 1 av 5 kvinnor över 40 år. Ansträngningsinkontinens uppstår i allmänhet under fysisk ansträngning som löpning, hopp, tunga lyft och hosta, vilket är anledningen till att det ofta kallas just ansträngningsinkontinens.

Läs mer