Ansträngningsinkontinens eller stressinkontinens

Ansträngningsinkontinens – eller stressinkontinens – är den vanligaste formen av inkontinens, som drabbar cirka 1 av 5 kvinnor över 40 år. Ansträngningsinkontinens uppstår i allmänhet under fysisk ansträngning som löpning, hopp, tunga lyft och hosta, vilket är anledningen till att det ofta kallas just ansträngningsinkontinens.

Vad är ansträngningsinkontinens?

Ansträngnings- eller stressinkontinens har ingenting med psykologisk stress att göra, utan har mer att göra med ett för stort tryck på urinblåsan och buken, och orsakas i allmänhet av försvagad eller skadad bäckenbottenmuskulatur. Urinläckage uppstår eftersom den försvagade bäckenbottenmuskulaturen inte kan absorbera och hålla emot det extra trycket på blåsan som uppstår under träning eller annan fysisk aktivitet.

Vissa personer med ansträngningsinkontinens kommer att uppleva tillfälliga läckage på bara några droppar, medan andra börjar undvika vissa aktiviteter eftersom de inte kan stoppa läckaget på annat sätt.

Ansträngningsinkontinens är vanligast hos kvinnor, särskilt under och efter graviditet eller klimakteriet. Rökning, fetma och vissa former av kirurgi kan också leda till en ökad risk för ansträngningsinkontinens.

Ansträngningsinkontinens under graviditeten 

Försvagad eller skadad bäckenbottenmuskulatur hos kvinnor orsakas ofta av hormonella förändringar under graviditeten. Dessa hormonella förändringar är nödvändiga för att barnet ska kunna utvecklas och förbereder den havandes kropp för förlossning, men samtidigt orsakar de också obehagliga åkommor under graviditeten som illamående, humörsvängningar och ofrivilligt urinläckage.

Försvagad bäckenbottenmuskulatur kan kvarstå i flera månader efter graviditeten. Förutom hormonella förändringar under själva graviditeten kan bäckenbottenmuskulaturen också skadas under förlossningen.

Läs mer om inkontinens och graviditet.

Ansträngningsinkontinens och klimakteriet

Den kvinnliga kroppen går igenom många förändringar under klimakteriet. Muskelstyrkan i bäckenbotten minskar på grund av minskningen av östrogen, vilket kan leda till ofrivilligt urinläckage under ansträngning för många kvinnor som går igenom klimakteriet. Menstruationen blir alltmer oregelbunden och försvinner så småningom. Äggstockarna slutar producera hormonet östrogen, vilket kan orsaka olika besvärande symptom, inklusive ansträngningsinkontinens.

Läs mer om inkontinens och klimakteriet.

Ansträngningsinkontinens hos män 

Ansträngningsinkontinens drabbar inte bara gravida kvinnor eller kvinnor som är i klimakteriet. Det uppskattas att cirka 1 av 20 män lever med ansträngningsinkontinens. Hos män kan ansträngningsinkontinens orsakas av (prostata-)kirurgi, övervikt, kronisk hosta med mera. Åldrande av bäckenbottenmuskulaturen kan också orsaka ansträngningsinkontinens.

Läs mer om inkontinens och män.

Lösningar och hjälp mot ansträngningsinkontinens

Orsakerna till ansträngningsinkontinens är olika för kvinnor och män, men konsekvenserna kan vara irriterande och besvärande för alla drabbade. 

Om ansträngningsinkontinens orsakas av graviditet kommer symptomen i allmänhet att försvinna med tiden. För de flesta människor, inklusive de med graviditetsinkontinens, kan bäckenbottenövningar bidra till att påskynda återhämtningsprocessen och lindra symptom. Förutom bäckenbottenövningar kan en läkare eller sjukvårdspersonal ordinera olika mediciner eller föreslå specifika behandlingsmetoder för att minska eller lindra ansträngningsinkontinens.

Inkontinensprodukter för ansträngningsinkontinens

Tillförlitliga inkontinensprodukter skyddar mot oavsiktliga urinläckage och hjälper till att undvika oönskad lukt. Det finns inkontinensprodukter för olika typer och grader av inkontinens, precis som det finns produkter som är utformade för att passa kvinnlig och manlig anatomi. Förutom att skydda mot urinläckage ser inkontinensskydden samtidigt till att huden kan andas tillräckligt, vilket minimerar risken för inkontinensassocierade hudproblem (IAD).

Läs mer om Att välja rätt inkontinensprodukt.

Kontakta oss

Kunskap från våra egna experter

Vi vill hjälpa dig på bästa sätt. I vårt kunskapscenter kan du hitta fördjupade artiklar inom en mängd spännande ämnen.

Graviditet och inkontinens

Graviditet är en fantastisk tid för de flesta kvinnor, men många blivande mödrar upplever också de mindre charmiga aspekterna: trötthet, orolig mage, smärta i nedre delen av ryggen. Dessutom lider många kvinnor av inkontinens under och efter graviditeten. 

Läs mer

Urininkontinens och klimakteriet

Under klimakteriet kan ovälkomna symptom som inkontinens dyka upp i olika former. Kvinnor kan ha problem med urinblåsan i alla åldrar, men efter 40 års ålder drabbas fler av sämre kontroll över urinblåsan med läckage som följd. Medan yngre kvinnor också kan ha urininkontinens under till exempel graviditet, efter förlossning och ibland även under sex, så medför klimakteriet ännu fler fall av inkontinens.

Läs mer

Inkontinens och män

Inkontinens hos män är vanligare än många tror. Vanligtvis beror inkontinens hos män på prostataproblem, men lyckligtvis finns det många behandlingsalternativ för män med inkontinens.

Läs mer

Hur du väljer rätt inkontinensskydd

Faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det kan vara faktorer som kön, livsstil och typ av inkontinens. Många är till exempel osäkra på om kroppsformade skydd eller engångsbyxor är rätt lösning med hänsyn till livsstil och vet inte hur man hittar rätt absorptionsnivå eller produktstorlek.  

Läs mer